Iyo laaaa tu!
Bahan-bahan:
1 kg udang saiz besar – bersihkan
500 ml santan pekat
3 sudu makan kerisek
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air
1 cawan hirisan daun kunyit
4 sudu makan minyak
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
15 biji cili padi
3 biji cili merah
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
3 batang serai
Cara:
1
1. Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
2
2. Masukkan
santan, dan bancuhan pati asam jawa. Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
3
3. Apabila
kuah mulai pekat, masukkan udang bersama kerisek dan hirisan daun kunyit.
4 4. Kacau
sekali-sekala sehingga terbit minyak.
Membebel:
Lain kali kalau nak masak udang, buang siap-siap kulitnya tu... jadi ketika makan taklah buat dua kerja.... makan sambil kupas kulit udang.... hiks!
Salam kak Amie...
BalasPadamSedapnya rendang udang....malam2 ni bikin terliur oh....
Memang tak pernah try lagi sebelumni. Tq bagi idea yang bernas. All the best!
BalasPadamsalam amie, nampak sedap je, nak cubalah nanti, tq sharing resepi ye.
BalasPadamAduhh kak..ngencesss
BalasPadamBetul tu Amie, udang masak apa pun sedap! Tengok rendang udang yg Amie masak ni pun dh tahu mesti sedap !!
BalasPadam