Jom masak Semur Ayam atau dalam bahasa yang kita lebih faham, Ayam Masak Kicap. Nak membebel pasal Semur Ayam tapi malas pulak nak taip perkataan... baiklah Amie copy paste dari entri Amie yang lepas DI SINI. Cerita tentang Semur Ayam lebih kurang di bawah ini:
Semur Ayam atau Ayam Masak Semur yang
Amie paparkan kali ini sebenarnya meninggalkan nostalgia masa lalu yang
amat mahal harganya! Menu sebegini merupakan hidangan yang sangat
terkenal dan istimewa sekali terutama ketika menjelangnya hari raya atau
majlis kenduri-kendara di kampung khususnya di kampung Bukit Hijau,
dalam daerah Jeram di negeri Selangor. Rata-rata penduduk kampung kami
yang terdiri daripada kalangan masyarakat Jawa dan Banjar seakan-akan
telah sebati, seia dan sekata untuk menjadikan lauk Semur Ayam sebagai
pelengkap Nasi Ambeng! Oh! Bila disebut Nasi Ambeng... rinduku pada
kampung tiba-tiba menyelinap dalam kalbu.
Ini resepi asal Semur Ayam yang biasa orang kampung kami masak khususnya untuk kenduri-kendara atau hari raya. Amie copy paste juga dari entri lepas supaya resepi ini kekal tak berubah, sebab mengambil masa juga untuk tutorial dengan Bonda menerusi telefon.
Bahan-bahan:
800 gram daging ayam - potong menjadi 12 bahagian
3 biji kentang - kupas kulit dan potong baji
6 sudu makan kicap pekat atau 1 cawan kicap cair
1 labu bawang besar - belah 6
2 biji lada merah - belah 2 dan potong 2
1 sudu teh pati asam jawa
1 cawan air
1 sudu makan lada putih - tumbuk
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
garam dan gula
Bahan tumbuk :
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 cm halia
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
Cara:
1. Gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga separuh masak dan ketepikan.
2. Goreng kentang hingga masak dan ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak. tumis semua bahan tumbuk bersama kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga wangi.
4. Masukkan asam jawa, air dan kicap. Biarkan sehingga kuah mendidih.
5. Masukkan ayam dan masak sehingga kuah pekat.
6. Masukkan lada putih dan gaul sebati.
7. Perasakan dengan
sedikit garam dan gula, tetapi sekiranya anda menggunakan kicap manis
seperti Kicap Cap Kipas Udang (Habhals), tidak perlu masukkan garam dan
gula kerana kicap ini sudah cukup rasa.
8. Setelah kuah
kelihatan pekat seperti yang dikehendaki, barulah masukkan kentang
goreng, bawang besar dan hirisan lada merah. Gaul seketika dan segera
padamkan api.
Untuk mendapatkan rasa yang lazat, gunakan ayam segar dari ladang ye.... hiks! Kalau tak mahu gunakan lada putih, gunakanlah lada hitam. Dan satu lagi, adakalanya Amie lihat orang kampung tambahkan suhun dalam masakan ini.... ada kalanya... bermakna jarang-jarang!
nampak sedappp nyaa semur ayam ni... kalau org johor, depa makan dengan ketupat nasi rasanya... :)
BalasPadamboleh cuba buat resepi ni... selalu aje blurr bila nak masak ayam...
BalasPadamsalam amie, lama tak singgah blog amie, selalu nampak resepi kat fb aje. Kalini bila tengok kat blog lagi puas hati gambar pun besar, nampak sungguh menyelerakan semur ayam kicap tuu,inshaallah jika ada kelapangan pasti akan mencuba resepi ini.Terima kasih amie kerana berkongsi resepi.
BalasPadamAyam semur... sedap makan dengan nasi putih dan regu pula dengan sambal, bestnya!
BalasPadam