Pages

Ahad, 9 Februari 2014

Ikan Layar Masak Lada Putih, Terasi & Sayur Tumis Campur

Agak lama juga Amie tak masak 'BELACAN'... bukannya buat belacan tau! Belacan yang Amie maksudkan di sini ialah sejenis masakan keluarga Encik Suami dan masyarakat kampungnya. Tapi.... Encik Suami betulkan istilah 'BELACAN'  tadi kepada 'TERASI'. Nanti boleh tengok resepi TERASI di bawah ini ya...


Hidangan Ikan Layar Masak Lada Putih memang hidangan yang biasa Amie temui kalau berkunjung ke kampung ketika MIL & FIL masih ada. Amie belajar dari MIL dan masakan ini sangat digemari oleh semua anak kami. Resepinya mudah saja, hanya memerlukan beberapa bahan untuk menumis ikan layar. MIL gunakan banyak lada putih, jadi memang terasalah 'kepedasannya' itu!



Resepi : Ikan Layar Masak Lada Putih
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg isi ikan layar - potong ikut suka
minyak
1 sudu makan pati asam jawa - bancuh dengan 1 cawan air
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci halia
1 sudu makan lada putih

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan ikan layar dan gaul rata dengan bahan tumis.
3. Tambahkan air asam jawa, garam / perasa pilihan.
4. Masak dengan api sederhana sehingga ikan masak dan terbit minyak.
5. Padamkan api dapur.



Resepi TERASI @ BELACAN ini pernah Amie paparkan DI SINI dan DI SINI. Untuk memudahkan rakan pengunjung jika ingin mencuba, Amie kongsikan resepinya di bawah ini.


Resepi : Terasi
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 tin kecil sardin - toskan sosnya, dan hancurkan isi sardin
1 biji telur 
15 biji cili padi 
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 cm belacan
secubit garam / perasa pilihan
minyak

Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama bawang putih, bawang merah dan belacan hingga lumat di dalam lesung.
2. Masukkan isi sardin bersama secubit garam dan perasa pilihan.
3. Pecahkan telur dan gaul sebati bersama bahan di dalam lesung.
4. Panaskan minyak dan bentuk mengikut acuan sudu atau ikut citarasa untuk menggoreng adunan tadi.
5. Goreng hingga masak.
6. Ketika menghidang perahkan jus limau kasturi di atas TERASI tadi.



Sayur Tumis Campur di atas ini bukan dari mana-mana resepi, tapi Amie sekadar ingin menghabiskan stok sayur-sayuran. Jadi Amie pun campur sajalah mana yang boleh!

Resepi : Sayur Tumis Campur
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
10 batang kacang buncis - bersihkan dan hiris serong
2 biji terung Taiwan - potong bulat - goreng hingga layu dan ketepikan
1/2 batang lobak merah - potong memanjang
minyak
1 sudu makan sos tiram
perencah MAGGI Cukup Rasa

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 genggam udang kering

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan lobak merah dan kacang buncis. Gaul sebati.
3. Setelah kacang buncis berubah warna, masukkan pula terung yang telah digoreng tadi.
4. Perasakan dengan sos tiram dan sedikit perencah MAGGI Cukup Rasa.

5 ulasan:

  1. Assalamualaikum K.Amie....
    Pagi2 dh sampai umh K.Amie ni....nanti nak cuba la menu masak lada putih tu...

    BalasPadam
  2. Fulamak, terus telan air liur ummi tengok semua gambar ni,sedapnya Amie..

    BalasPadam
  3. hmm sedap2..ikan layar tu cmne ye kak..

    BalasPadam
  4. saya tertarik dengan resepi terasi tu
    thanks kak mi :)

    BalasPadam
  5. ..

    br tau ada ikan layar....mskn org lama simple tp sedap kan...

    BalasPadam