Alhamdulillah! Hari ini Sabtu yang nyaman.... dingin & mendung! Matahari pun nampak suram ditutup awan kelabu. Tapi di dapur tetap beroperasi seperti biasa. Menjelang tengahari, sudah siap satu hidangan istimewa dari Negeri Melaka Bandar Bersejarah!
Oh! Daging Lembu Masak Asam Pedas yang masih berasap!
Dengan kuah pedasnya yang berlinang-linang! Biasanya masakan asam pedas orang gunakan daun kesum dan bunga kantan, tapi resepi ini gunakan daun limau purut!
Amie patuh segala arahan dalam resepi.... ada kunyit hidup, serai serta....
lengkuas dan daun limau purut!
Resepi : Daging Lembu Masak Asam Pedas
Sumber : Masakan Tradisi Melayu Melaka - Norbi Husin
Bahan-bahan:
1/2 kg daging lembu tetel
sekepal asam jawa - ambil airnya 2 mangkuk
10 helai daun limau purut
2 batang serai - dititik
garam secukup rasa
1 inci lengkuas - dititik
Bahan untuk menumis - dihiris
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca halba
1/2 cawan minyak masak
Bahan giling lumat:
20 tangkai lada kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 camca besar jintan manis
1/2 camca besar jintan hitam
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
Cara Memasak:
1. Bersihkan daging, toskan.
2. Pijarkan minyak, masukkan halba, biarkan beberapa saat, kemudian tumis bawang yang dihiris. Kacau hingga wangi.
3. Masukkan bahan giling, masak hingga garing. Masukkan daging, lengkuas dan serai. Masak sehingga daging empuk. Jika perlu, tambah sedikit air. Tutup periuk.
4. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, garam dan daun limau purut. Biarkan hingga kuah mendidih.
Jemput... jemput.... bawa pinggan & nasi masing-masing .... Bismillah.
oooiii...
BalasPadamberasap lg tu..
assalam amie..izinkan acik ambik resepi ye..acik rasa nak cuba jugak..acik memang selalu gagal dalam masakan asam pedas ni..sampai dah angkat bendera putih
BalasPadamhmmmm....sedapnyerr!
BalasPadamAssalamualaikum amie...aduh sedap. yang mahal tang yang berasap-asap tu...klu dapt hirup kuah ni fengsannnn kesedapan...
BalasPadamsalam amie..
BalasPadamya ALLAH,kompom sedap!!.
nak mintak izin share resipi ye..nak try buat hehe..TQ
best la Amie,minta resepi ye!
BalasPadamSyapex,
BalasPadampanas dari kuali
Whitecappuccino,
jemput Wc.
Acik Erna,
waalaikumussalam... silakan.
Ummi Jazz,
BalasPadamwaalaikumussalam... he he heh panas berasap terus amik gambar.
Roha,
silakan Roha, happy cooking.
Suzana,
silakan...
Assalam sis, sy baru bljr. Nak tahu, maksud dititik tu nak buat mcm mn ye? 😢
BalasPadamQuinn,
BalasPadamwaalaikumussalam...
dititik tu maksudnya diketuk sikit bagi pecah
memang terbaek..saya dahvcuba
Padamoooookok thank you sis. Wpun setelah 2 tahun baru saya balas. dulu single pun masak tgk resepi ni. skrg dah kawin pun masak tgk resepi ni. hehe.... thanks sis. nak masak mlm ni untuk sahur nnt.. selamat berpuasa sis
BalasPadam