Pages

Sabtu, 24 Ogos 2013

Kerabu Kacang Kelisa : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (PERAK MONTH)

Enaknya meratah Kerabu Kacang Kelisa... rangup! Krup... krap... krupppp! Tak sedar habis semangkuk. Jom nikmati sama-sama hidangan ringkas tapi sungguh menyelerakan, dan biasanya turut menjadi pilihan untuk dihidangkan di majlis kenduri.


Resepi : Kerabu Kacang Kelisa oleh Mazlan Marketing Katering Kg Temiang, Ipoh, Perak
Sumber :  Lauk Tradisi Kenduri Perak : Majalah RASA Edisi Mei 2012

Bahan-bahan:
300 gram kacang kelisa - dihiris halus
1 labu bawang besar - dihiris halus
100 gram kelapa parut - digoreng / sangan kering
50 gram udang kering - dikisar halus
4 biji cili merah - dikisar halus
1 sudu teh belacan - dikisar halus
1 sudu makan asam limau
garam & gula secukup rasa

Cara:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas.
2. Gaul rata bersama gula dan garam.
3. Masukan perahan jus limau dan gaul lagi.
4. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan dan sedia dinikmati.


I am submitting this post to  Malaysian Food Festival  Perak Month hosted by Wendyinkk of Table for 2....or More



8 ulasan: