Enaknya meratah Kerabu Kacang Kelisa... rangup! Krup... krap... krupppp! Tak sedar habis semangkuk. Jom nikmati sama-sama hidangan ringkas tapi sungguh menyelerakan, dan biasanya turut menjadi pilihan untuk dihidangkan di majlis kenduri.
Resepi : Kerabu Kacang Kelisa oleh Mazlan Marketing Katering Kg Temiang, Ipoh, Perak
Sumber : Lauk Tradisi Kenduri Perak : Majalah RASA Edisi Mei 2012
Bahan-bahan:
300 gram kacang kelisa - dihiris halus
1 labu bawang besar - dihiris halus
100 gram kelapa parut - digoreng / sangan kering
50 gram udang kering - dikisar halus
4 biji cili merah - dikisar halus
1 sudu teh belacan - dikisar halus
1 sudu makan asam limau
garam & gula secukup rasa
Cara:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas.
2. Gaul rata bersama gula dan garam.
3. Masukan perahan jus limau dan gaul lagi.
4. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan dan sedia dinikmati.
I am submitting this post to Malaysian Food Festival Perak Month hosted by Wendyinkk of Table for 2....or More
sedap nnt nk try
BalasPadamSedap ni
BalasPadamErmm sedap nyer suker ratah gitu saje kan Akak :)
BalasPadamassalam k amie
BalasPadamkrap krup sampai sini la he heee sedp tu. org Perak memang suker bebenor ni
ooo kak amie...masi ada ka itu kerabu kacang kelisa?...mau jugak merasa bah...
BalasPadammau ... masih ada kah.. nyam
BalasPadamKak Amie...miss u!salam aidilfitri Kak..muahhhhhhhhh
BalasPadambest la makan kerabu..ranggup dan sedap..
BalasPadam