Pages

Jumaat, 23 Ogos 2013

Ayam Percik Perak : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (PERAK MONTH)

Jom cuba resepi Ayam Percik yang sungguh sedap tapi amat ringkas dan begitu mudah cara penyediaannya. Hidangan ini merupakan salah satu Resepi Perak: Saji Menu Warisan Istimewa daripada Hotel Heritage.


Resepi : Ayam Percik Perak oleh Chef Johnson Chang & Chef Jubidi, Hotel Heritaga, Ipoh, Perak.
Sumber : Majalah SAJI Edisi November 2011


Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 8
500ml santan
1 keping asam keping
1 batang serai - diketuk

gula & garam

Bahan kisar:
10 ulas bawang merah
4 tangkai cili merah
10 gram jintan putih
10 gram jintan manis
2.5 gram lada hitam

Cara:
1. Masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk. 
2. Masukkan pula bahan kisar, santan, gula, asam keping dan garam.
3. Masak dengan menggunakan api sederhana besar sehingga ayam separuh masak. 
4. Biarkan kuah menjadi pekat.
5. Sementara itu, angkat ayam tadi dan dipanggang pula di atas bara api.
6. Semasa memanggang percikkan kuah santan dengan menggunakan serai. Panggang sehingga ayam masak.


Siapa tidak terliur melihat ayam percik terhidang di hadapan mata? Penyediaannya sangat ringkas bukan? Cubalah....  biasanya yang mudah dan ringkas itulah yang terasa sekali kelazatannya!




I am submitting this post to  Malaysian Food Festival  Perak Month hosted by Wendyinkk of Table for 2....or More



4 ulasan:

  1. Singgah jap, nak 'kidnap' ayam percik pulak.

    BalasPadam
  2. SeLero vaei ki..mangan koro seGo panas

    BalasPadam
  3. salam Amie,atie org perak pon tak tau resepi ayam percik perak ni.terima kasih brkongsi ya...

    BalasPadam
  4. bulan ni bulan perak ye...ni misti join ni..hehehe..tp nk msk ape ye? msk tempoyak bole?

    BalasPadam