Pages

Isnin, 21 Januari 2013

American Brown Cheese Cake

Assalamualaikum.
Selamat petang buat semua yang sentiasa sudi mengunjungi dapur Amie. Petang ini Amie berkesempatan untuk berkongsi satu lagi resepi pencuci mulut hasil daripada mengikuti kelas masakan pada petang Sabtu lepas. Sebenarnya sebelah paginya Amie sudah tertinggal untuk mengikuti 4 jenis pudding cake termasuk Fantasy Coconut Pudding Cake, Rainbow Bread Pudding Cake, Black Forest Pudding Cake dan Mutiara Chocolate Pudding Cake kerana Amie terlibat dengan program penyerahan RM100 di sekolah. Bagaimana pun pada sebelah petangnya Amie masih berpeluang untuk mengikuti kelas masakan untuk menyediakan pencuci mulut yang terdiri daripada American Brown Cheese Cake, Baked Durian Cheese Cake dan New York Deli Cheese Cake yang dikendalikan oleh chef yang sama di sebelah pagi iaitu Chef Khoo See Yew.


Alhamdulillah.... percubaan pertama menjadi juga!



Encik Suami tidak sabar ingin menikmati lagi American Brown Cheese Cake yang Amie bawa sepotong dari kelas masakan. Walaupun malam tadi, badan agak letih, sebelum tidur Amie sempat siapkan ABCC dan terus simpan dalam peti sejuk. Jadi, dapatlah dinikmati bersama anak-anak pada sebelah petang sekembalinya dari sekolah. Di bawah ini Amie kongsikan bersama resepi yang Amie perolehi dari kelas masakan itu.


Bahan A: (Lapisan 1)
92 gram mentega
1/2 sudu makan nescafe
135 gram biskut Digestive - boleh gunakan biskut Marie - hancurkan
60 gram coklat chips

Bahan B: (Lapisan 2 : Bahan B, C & D - Cheese)
280 gram krim keju
35 gram mentega
80 gram gula

Bahan C:
1 biji telur gred A
40 gram serbuk  milo

Bahan D:
8 gram gelatin
40 gram air

Bahan E: (Lapisan 3: Bahan E & F - Mousse)
65 gram fresh krim
3 gram mentega
2 sudu makan serbuk koko
140 gram coklat masakan - potong kecil

Bahan F:
10 gram gelatin
60 gram susu segar
390 gram fresh cream - diputar sampai kembang
60 gram serbuk milo

Bahan G: (Lapisan 4: Chocolate Topping)
210 fresh cream
9 gram mentega
1/2 sudu makan nescafe
290 gram coklat masakan - hancurkan / potong kecil


Cara:
Lapisan 1
1. Hancurkan biskut digestive dan masukkan dalam satu bekas.
2. Cairkan mentega dan semasa masih panas, gaul dengan serbuk nescafe.
3. Tuangkan mentega yang digaul bersama nescafe tadi ke dalam bekas biskut digestive. 
4. Masukkan coklat chips dan gaul dengan menggunakan spatula sehingga sebati.
5. Masukkan ke dalam loyang (loose base tin) berukuran 9"X9"X2 1/2" dan tekan -tekan sehingga padat.
6. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.

Lapisan 2
1. Double boil Bahan D (gelatin & air).
2. Putar Bahagian B dengan kelajuan sederhana sehingga campuran menjadi licin.
3. Masukkan Bahan C dan Bahan D. Tukarkan kelajuan rendah dan putar selama 1 minit.
4. Tuangkan ke atas pastri dan sejukkan kembali.

Lapisan 3
1. Masak secara double boil kesemua Bahan E.
2. Masak secara double boil gelatin dan susu segar. (dari Bahan F)
3. Campurkan (1) dan (2) dengan fresh krim yang telah diputar, serta milo (Bahan F) dan kacau dengan tangan sehingga rata.
4. Tuangkan di atas lapisan keju.
5. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga keras.

Lapisan 4
1. Masak secara double boil kesemua bahan G.
2. Tuangkan di atas lapisan mousse.
3. Sejukkan kembali.


American Brown Cheese Cake hendaklah disejukkan sekurang-kurang 2 jam di bahagian sejuk beku sekiranya ingin segera dinikmati. Jika disejukkan di bahagian bawah pula, perlu sekurang-kurangnya 4 jam dan sebaik-baiknya semalaman.

29 ulasan:

  1. kecur.. tengok kek ni.. haish.. hrp2 adalah kerajinan nak buat.. hehe.. tq kak amie sudi kongsi resepi dr class masakan.. mmg xlokek ilmu.. tq kak..

    BalasPadam
  2. nampak mmg menggoda.Sedap tapi tak berapa nak rajin memasak sehari dua ni...nk golek golek je..jika dapat sepotong ni...hmmm(berangan )

    BalasPadam
  3. Sedap nya, mummy favourite ni.... yum yum :)D

    BalasPadam
  4. wow..sungguh terpesona....sooooo yummy

    BalasPadam
  5. Asslmkum kak.
    Peh!!! Mmg sedap lah. Mengguda betul. Thanks akk, berkongsi resepi yg akk blajar.

    BalasPadam
  6. sedapnya Mie tapi banyak nya bahan dan cara nya pun panjang berjela2 hahah kena kuatkan hati dan sanubari baru boleh buat ni

    BalasPadam
  7. yes ni yang suke ni tak payah nak bakar2, hehee. resepi ni akan masuk dlm to-do-list :D

    thanks for the recipe. kena pakai loyang springform kan?

    BalasPadam
  8. May,
    silakan May...

    Puan Ros,
    anak-anak kata sedap, minta buatkan lagi untuk birthdaynya..

    Cik Manggis,
    nyamannya dapat sepotong, nanti Amie hantar ye CM he he ehh.

    BalasPadam
  9. Mummy Ayda,
    jemput ...

    Lina_pg,
    memang yummy...

    ibh_sue,
    waalaikumussalam... memang suka kongsi resepi.

    BalasPadam
  10. Kak Nooriah,
    bahannya itu-itu juga Kak Noor diulang-ulang...

    Dakara,
    saya guna loose base tin, tak ada springform cake pan.. he he ehh

    BalasPadam
  11. coklat tu guna coklat apa? cooking chocolate ke coklat chip or anything else?ingin nak try buat..tq :)

    BalasPadam
  12. Anne Mahli,
    saya guna coklat masakan, coklat chip digunakan semasa digaul bersama biskut pada lapisan 1.

    BalasPadam
  13. Alamak! sedapnya nampak kek tu Amie, ummi kalau cheese cake ni memang peberet, rasa nak bawa lari kek tu ke Bangi, hehe.

    BalasPadam
  14. Salam kak amie...mmg sah mguda sgt2...nnti blh buat jgk..tq ye kak share resepi nya :-)

    BalasPadam
  15. terliur tgk kek yg nampak sedap..

    BalasPadam
  16. Oooo Kak Amie....cuba tengok depan pintu....ada orang ka?..,hahaha...
    Mula sudah terjangkit ya...rajin sudah buat kek semenjak rajin pi kelas baking...ahaks...ada geng sudah saya ni..hihihi...
    Oh ya,kek tu menggoda betul....harus saya terai jugak...minta ijin ambik resepi ya.....

    BalasPadam
  17. bestnya kalo dpt mkn kek ni! courier kt wc satu! hehe

    BalasPadam
  18. meleleh leleh air lior nengok ni Amie.. dapnyerrr.. :b

    BalasPadam
  19. Salam kak amie.. terliurnyer tun tengokkkk!!!! cream cheese ada, tp fresh cream pulak xtau nk cari kat mana. xsame dgn whipped cream ke kak?

    BalasPadam
  20. Ummiross sayanggg...
    elok2 masa bawak lari tu ye... takut jatuh pulak nanti ABCCnya tu he he hehh.

    Sury Abil,
    silakan...

    Mama,
    meh jemput makan mama.

    BalasPadam
  21. Rahel,
    diizinkan 100% Rahel... mesti cantik kejadiannya kalau rahel yang bikin, tak sabar gue mau tengok!

    Whitecappuccino,
    tunggu depan pintu ye WC he he heh

    Sheila,
    memang sedap Sheila... jomlah joint sama!

    Tun Telani,
    Setahu Kak Amie ada 2 jenis fresh cream tu Tun, yang satu Non Diary Whip Cream, mengembang kalau dipukul dan rasanya manis dan satu lagi UHT Whipping Cream, tidak manis dan tidak kembang apabila dipukul. Chef kami gunakan Non Diary Whip Cream jenama Value Pride, ada tanda halalnya.

    BalasPadam
  22. salam amie...
    kerap dah amie buat kek sedap2 skrg ni kan... nampak kek tu dah mcm yg beli punya.. cantik sgt.. rasa dah tentu lah sedap kan..

    BalasPadam
  23. nangis guling2 bila jengah blog ni...

    BalasPadam
  24. tabik kak, dah moro banyak langkah,masuk kelas baking rupanya...
    ngencess akeh ndelok kek mu..

    BalasPadam
  25. saya dah try buat kek ni, tapi ubah topping dia hehe.

    marilah singgah tengok :)

    http://dakaraai.blogspot.com/2013/02/abc-aka-american-brown-cheesecake.html

    BalasPadam
  26. amie...camna kalau kita nak join kelas masakan cheff khoo ni? cam menarik n tertarik jer....

    BalasPadam
  27. Amie... kalau nak beli gelatin tu kat mana ye? Blh ke kita guna agar2 serbuk mengganti kan gelatin?

    BalasPadam