Pages

Jumaat, 28 Disember 2012

Cencaluk & Bambangan, Ikan Belais Goreng & Ulam-Ulaman

Assalamualaikum.
Menu ringkas yang dapat Amie paparkan sebagai hidangan makan malam kami.... mukadimahnya begini: nak buat sambal bambangan tapi belacan pula habis.  Nak pergi kedai, hari sudah menjelang senja, sebentar lagi masuk waktu Maghrib. Ini gara-gara Amie tertidurlah ni.... Tanya pada Encik Suami, boleh tak kalau Amie bubuh cencaluk sebagai ganti belacan? Apa salahnya, katanya. Bermakna, walaupun resepi baru tapi sudah ada yang ingin mencubanya. Alhamdulillah. Senang layan kalau begini, tolak batu & kayu saja ye... he he he ehhh.


Sementara menunggu Maghrib tiba, Encik Suami bantu kupas dan  hiris buah bambangan. Buah bambangan ini ada 4 biji semuanya, pemberian rakan di tempat kerja Encik Suami. Elok benarlah kita eratkan hubungan yang terpisah antara Laut China Selatan. Cencaluk dari Melaka bertemu jodoh dengan bambangan dari Sabah, dalam mangkuk bertemu jua! Sedaplah pula cencaluk yang Amie gunakan kali ini.

Resepi : Cencaluk & Bambangan
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 biji buah bambangan - kupas dan hiris isinya
4 sudu makan cencaluk - Amie gunakan Cencaluk Melaka
10 biji cili padi - hiris
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
1/2 biji bawang besar - hiris
3 biji bawang merah - hiris
2 biji limau kasturi - perah jusnya
1 sudu makan gula

Cara:
1. Gaulkan kesemua bahan di atas dalam mangkuk.
2. Biarkan seketika sebelum dihidangkan bersama nasi panas.


Lawan Cencaluk & Bambangan ialah Ikan Belais Goreng. Sebagai pelengkap sudah tentulah ulam-ulaman seperti lobak merah celur, kacang bendi celur, hirisan timun dan juga tomato ceri. Sekian, hidangan serba ringkas darai Amie's Little Kitchen

6 ulasan:

  1. Selamat mlm kak...dh titun ke...dap nye menu mkn mlm....lma dh x mkn asam mbang (swkian) ni....terliur lh tgok tu.....

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. Malam Sury,
    jap lagi nak titun...he he heh
    tak tahan godaan bau bambangan tu yang terus buat dengan cencaluk tu...

    BalasPadam
  4. Saya tak pernah makan cencaluk...tapi yg kak amie buat nampak sedap sangat....

    BalasPadam
  5. aduh sedapnya Amie, kat sini mmg banyak bambangan tu pernah akak buat sambal gitu je boleh try cara Amie lak mengancam sungguh!!!

    BalasPadam