Pages

Selasa, 7 Ogos 2012

Iftar Hari Ke 18 : Agar-Agar Nata de Coco, Hainanese Chicken Rice, Popia & Air Kundur Longan

Assalamualaikum.


Mula-mula siapkan Agar-Agar Nata de Coco sebagai pencuci mulut. Kemudian buat inti popia sambil merebus ayam untuk menu Hainanese Chicken Rice. Apabila Hainanese Chicken Rice siap, popia pula digoreng. 



Amie pernah buat Hainanese Chicken Rice sebelum ini. Lihat resepinya DI SINI

Sumber   : Singapore Heritage Food by Sylvia Tan
Resepi     : Hainanese Chicken Rice

1 chicken, approximately 1 1/2 kg (3 lb)
2 cucumber, peeled and sliced
2 stalks coriander leaves, chopped roughly
1 tbp salt
2 stalks of spring onions,knotted
1 thumb-lenght knob or ginger, bruised
5 whole garlic cloves, bruised with skin
oil for rubbing chicken

Rice:
4 cups rice
4 cups chicken stock
3 whole garlic cloves, with skin
2 slices ginger
2 tbs oil or chicken fat
1 tsp salt
4 pandan leaves, knotted

Sauce:
10-12 red chillies
2 cloves garlic, peeled
lime juice
1/2 cup chicken stock or cooked chicken fat
3 thumb-lenght knobs or ginger
salt and sugar to taste

Rub 1 tsp salt all over chicken and stuff cavity with spring onions, ginger and garlic. Bring water in a pot large enaough to submerge the chicken to boil. Place chicken into the pot, and allow water to come to the boil again. Reduce heat, cover and simmer for another half and hour.

Remove chicken and plunge into a basin of cold water to obtain silky skin. Rub oil all over chicken and set aside. Set aside stock to flavour rice and chilli and ginger sauces.

Now make the sauce. Process ginger and 1/4 cup of stock or fat in a blender till fine. Season with salt and sugar to taste. Now process chillies with remaining stock and garlic. Add salt, sugar and lime juice to taste. Set aside.

To cook the rice, heat oil or chicken fat in a wok and brown garlic and ginger. Add washed rice grains and fry till fragrant. Add stock and cook in a rice cooker together with pandan leaves till dry and fluffy.

Chop chicken into pieces and garnish with cucumber slices and coriander. Serve with rice.




Dan Popia.... habis licin! Oleh sebab sudah tiba waktu berbuka puasa, tidak sempatlah nak make-upkan hidangan Amie.  Resepinya juga boleh lihat DI SINI.


Bahan-bahan:
50 keping kulit popia saiz sederhana
sebiji telur
minyak
sos cili Thai

Bahan inti:
1 cawan udang - cincang
1 cawan isi ayam - cincang
1 tin jagung
2 biji lobak merah - hiris halus
2 biji sengkuang - hiris halus
3 biji bawang putih - hiris halus
1 sudu serbuk pati ikan bilis

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan udang. Gaul sebati.
3. Masukkan lobak merah, sengkuang dan jagung.
4. Masukkan serbuk pati ikan bilis. Gaul hingga mesra.
5. Angkat bahan tumis dan masukkan ke dalam mangkuk penapis.
6. Biarkan seketika supaya kuahnya kering.
7. Letakkan inti di atas kulit popia. Lipat dan gulung. Lekatkan dengan putih telur di bahagian hujungnya.
8. Goreng hingga kekuningan / garing.
9. Angkat dan toskan minyaknya.
10. Hidangkan bersama sos cili Thai.


Dan Air Kundur Longan buat penghilang dahaga serta mengurangkan panas badan!


Selamat berbuka puasa!

14 ulasan:

  1. salam syg kak aie..menu best2 hari nie yer..zila harinie mkn diluar jew..x sempat nk sampai umah..makan simple2 jew kak..agar2 paling zila suka tu kak:)

    BalasPadam
  2. kecur betul tgk agar2 tuh...mau masuk mulut terus telan..xsempat nk kunyah bagai dh...erkkk pelahap betul kan org nih..kihkih

    BalasPadam
  3. KAk Amie cayangg sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... sha ada satu lagi resipi nasi ayam hainan dari kawan pak habibi cina di opis tu.. Insya~ALLAH nanti sha share yaa... hentah bilalah agaknya tu hehee.. selamat berpuasa kak Amie cayangg

    BalasPadam
  4. Sedapnya popia tu Amie,terliur sudah.

    BalasPadam
  5. cantiknya agar2 tu amie
    nasib baik dah berbuka...perrghhh..kalau tak sure meleleh air liur

    BalasPadam
  6. best tgk agar² tu, kalau sejuk...syok jer makan....nasi ayam pun dah lama x buat...

    BalasPadam
  7. Popia tu nampak sedap sangat. Insya-Allah nak cuba buat nanti untuk berbuka.

    p/s : Pada yang mencari tips/suplemen bagi menjayakan penyusuan ibu boleh berkunjung ke blog saya
    http://mama-iloveu.blogspot.com/2012/08/testimoni-4-oz-ke-7-oz-dalam-masa-2-hari.html

    BalasPadam
  8. Heeehaiiii best habisla menu akk tu....sedapnya nengok nasi aym...berselera sungguh tekak kita hah hihihi

    BalasPadam
  9. waduhhh.. macam macam adaaa.. one thing for sure, everyday kena jeling kt blog Amie.. nak tau dah berapa hari posa.. klu tak, tak hengat.. hehee.. nasi ayam mu kababoom dear.. ;b

    BalasPadam
  10. sedapnya hudangan berbuka... esok nk tumpang berbuka sekali boleh..

    BalasPadam
  11. Semua best..plg xtahan agar2 tuh.. sejuk jer tekak nengoknyaaa ^^

    BalasPadam
  12. dh ke 18 belas yek..kejap je kan..baru smlm tgk kak amie post iftar pertama..huhu

    sori k.ami lama x komen sini..ilang mood nk bblog..huhu

    BalasPadam
  13. salam kak. sy dah buat cencaru sumbat tapi hari ni dah terliur tengok popia tu pulak...haishh...

    BalasPadam
  14. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    BalasPadam