Assalamualaikum.
Dulu Amie sediakan Yong Tau Foo bersama kuahnya dengan cara DI SINI. Mudah dan sedap! Untuk juadah berbuka kali ini Amie gunakan resepi daripada YB Drs Khalil Idham Lim walaupun tidak sepenuhnya. Amie hanya mencuba resepi kuah Sos Hitam YB. Bahan yang lain Amie gunakan kreativiti sendiri seperti yang sebelumnya.
Amie kongsikan bersama resepi sepenuhnya yang diperturunkan oleh YB di bawah ini. Terima kasih YB, kerana dalam kesibukan tugas, sempat juga YB berkongsi resepi istimewa ini. Semoga apa yang diperturunkan ini akan dimanfaatkan bersama oleh rakan-rakan pengunjung.
Resepi : Yong Tau Foo
Sumber: YB Drs Khalil Idham Lim
Sos Hitam
Bahan-bahan:
200 g taucu hitam (dikisar)
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat
1 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak, masukkan taucu kisar & tumis sekejap.
2. Masukkan air, kacau seketika & biarkan mendidih
3. Masukkan kicap dan kacau
4. Masukkan gula & pekatkan sos dgn campuran tepung jagung tadi.
Sos Pedas
Bahan-bahan:
20 biji cili merah (dibuang biji & dikisar)
1 cawan air
2 sudu makan bijan
2 sudu makan kacang tanah (digoreng tanpa minyak & ditumbuk)
1 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
garam, gula & cuka secukup rasa
2 sudu makan sos plum
Cara menyediakan:
1. Masak air hingga mendidih.
2. Masukkan cili, kacau sekejap & biar hingga cili masak.
3. Masukkan cuka, sos plum, garam & gula secukup rasa.
4. Masukkan campuran tepung jagung.
5. Akhir sekali, tabur bijan & kacang tanah ke dalam sos.
Sup Yong Tau Foo
Bahan-bahan:
2 cawan air
1 kiub ayam
Bebola/fishcake (bahan-bahan yong tau foo)
Garam & gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Didihkan air.
2. Masukkan kiub ayam maggi & kacau hingga larut.
3. Masukkan bebola/fishcake & masak hingga timbul.
4. Keluarkan bebola/fishcake.
5. Masukkan garam & gula secukup rasa.
Bahan-bahan:
200 g taucu hitam (dikisar)
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat
1 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak, masukkan taucu kisar & tumis sekejap.
2. Masukkan air, kacau seketika & biarkan mendidih
3. Masukkan kicap dan kacau
4. Masukkan gula & pekatkan sos dgn campuran tepung jagung tadi.
Sos Pedas
Bahan-bahan:
20 biji cili merah (dibuang biji & dikisar)
1 cawan air
2 sudu makan bijan
2 sudu makan kacang tanah (digoreng tanpa minyak & ditumbuk)
1 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
garam, gula & cuka secukup rasa
2 sudu makan sos plum
Cara menyediakan:
1. Masak air hingga mendidih.
2. Masukkan cili, kacau sekejap & biar hingga cili masak.
3. Masukkan cuka, sos plum, garam & gula secukup rasa.
4. Masukkan campuran tepung jagung.
5. Akhir sekali, tabur bijan & kacang tanah ke dalam sos.
Sup Yong Tau Foo
Bahan-bahan:
2 cawan air
1 kiub ayam
Bebola/fishcake (bahan-bahan yong tau foo)
Garam & gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Didihkan air.
2. Masukkan kiub ayam maggi & kacau hingga larut.
3. Masukkan bebola/fishcake & masak hingga timbul.
4. Keluarkan bebola/fishcake.
5. Masukkan garam & gula secukup rasa.
Bahan Yong Tau Foo yang Amie gunakan adalah seperyi berikut:
10 biji white fish ball
10 biji lobster flavoured ball
10 biji crab meat squid ball
10 biji scallop shape seafood tofu
10 ketul golden seafood nugget
10 biji wantan ikan
10 tangkai kangkung
2 keping tauhu lembut
5 batang sosej
Kesemua bahan di atas Amie celur.
Apa pun, Yong Tau Foo Sos Hitam selamat dinikmati hingga ke titisan kuahnya yang terakhir! Selamat berbuka puasa!
assalam & salam ramadhan buat amie & family..maaf baru arini dpt jenguk amie..mama tak sihat sikit.. :(
BalasPadammama tak makan yong tau foo..hb & anak je yg suka makan..selalunya beli je..hu2x..
As salam kak,
BalasPadamrajinnya la kak Amie nie....
nak tumpang makan sekali la..
BalasPadamslmt malam kak amie..dh malm2 bru brkesempatan BW..sblm tido nampak YT..terus kemari..rajin btl akk amie nie lah utg ank2..dpt mkn best2:)
BalasPadamAmie kalau buat sesuatu masakan, memang complete. Tengok gambar, mcm semua lengkap
BalasPadamSalam Amie. YTF....mmg kegemaran tp belum pernah mkn yg versi sos hitam...guna taucu dikisar.numpang jamu mata di dapur Amie ya....nak buat sendiri fishball and the gang tak da kat Cairo ni.
BalasPadamSaya suka...saya suka...teruja sungguh tekak mas tgk ytf kak amie hah.... Sabar ye tekak...dugaan pose je tu hihihihi....sedap...sedap...kalo akk jiran sy, memang sy terjah je dpr akk tu hehehe
BalasPadamadehh.. terliur! pagi2 nmpk ytf nih, sure teringat2 sepanjang hari. hihi
BalasPadamwowww rajinnya kak amie buat kuah tu sendiri...kalau saya pikir 10 kali belum tentu rajin..kekekek..sedapnya tengok...huhuhu
BalasPadamSalam Kak Amie..best jgk bebuka dgn ytf kan..rajin tul akak bt kuahnya ^^
BalasPadamAs salam k.amie...
BalasPadamharap2 sihat ye..
dah berbulan2 nk buat yong tau foo sendiri tapi sampai sekarang tak terbuat2 lagi..
ucu kopipes dulu akak punya resepi ni ye..tapi kalau nk buat kena tunggu seru dulu kot bru jadi...hahaha..
banyak bahan utk buat yng taufu ni kan...hehe selalunya saya beli ja..(pemalas)
BalasPadamMama Aini,
BalasPadamwaalaikumussalam,
manalah nak dapat yong tau foo di tempat Amie ni...
Asyifa,
Waalaikumussalam,
nak makan Asyifa kenalah buat sebab tak dijual di sini.
Adda,
Jom makan Adda.
Zila,
BalasPadamsebenarnya tak rajin mana pun Zila, sebab nak makan tapi ytf tak dijual di tempat kami.
Azie,
Terima kasih Azie...
Mamasya,
syukurlah di tempat Amie bahan ada, tapi tak ada orang jual yang dah siap, kenalah merajinkan diri membuatnya sebab teringin nak makan.
Mas Sani,
BalasPadamni yang best ni... boleh tolong kak Amie makan he he heh
Tun Telani,
sebelum ni kalau teringat ytf memang terliur sampai terbawa dalam mimpi sebab nak makan, usaha juga buatnya ni Tun sebab nak beli ytf siap tak adalah pula dijual di sini.
Quinnie,
Kak Amie pulak kena fikir 10 kali kalau nak makan ytf, nak buat sendiri atau nak tunggu balik kampung bei di pasar malam! daripada kempunan baiklah buat he he he ehh
Yana,
BalasPadamtaklah sesusah mana nak buat Yana, kalau kakak tinggal di semenanjung memang tak payah buat, beli aje kalau teringin...
Ucu,
iyelah Ucu... manalah ada ytf siap di sini, daripada asyik ngences baiklah buat sendiri, taklah susah mana pun, nak makan, kenalah buat sendiri kan kan kan
Kamsiah,
saya pun pemalas juga Kamsiah, tapi nak beli di mana.... kalau malas di tempat Kamsiah boleh beli aje, kalau malas di tempat kami....???? nak tunggu balik semenanjung pun setahun sekali..... kita nak makan ytf selalu.
assalam k.Amie
BalasPadammenduga iman ni tengok siang2 he he
salam kenal..
BalasPadamsuka yong tau fu. tapi kalau beli tu kenapa lah mahal sangat.. tak faham..
Assalam Amie,
BalasPadamwah ada ypng tau foo kat sini..
so far kita belum pernah masaka sendiri..selalu makan kat luar aje..sedap namapknya amie..
Mama Sara Nur,
BalasPadamkena datang waktu malam he he he h
Azian,
salam kenal juga.....bahan ytf mahal kott...
Ayu,
balik kampung nanti Amie nak beli di pasar malam...
Taucu masin ke manis sis amie?ke x kisah mana2 rs..
BalasPadamSalam...ti nak test buat tp msti sedapkan..sye kebanykan selalu ikut resepi amie ni..kene dgn tekak saya..pe2 pun terime kasih kongsi resepi n ilmu..saya hargai..
BalasPadam