Assalamualaikum semua. Amie ingin kongsi satu resepi yang Amie temui dalam buku Kompilasi Masakan Selangor iaitu resepi Ayam Masak Badang. Bukan Padang tapi Badang. Badang yang makan muntah hantu untuk jadi kuat tu...... ha ha hahhh! Namanya saja Amie orang Selangor, lahir di Selangor, besar di Selangor tapi banyak jugalah resepi di negeri sendiri yang Amie tidak ketahui. Jadi Amie ambil kesempatan untuk mengetengahkan resepi Ayam Masak Badang untuk perkongsian bersama. Cara memasaknya memang mudah, kerana tidak memerlukan pelbagai bahan. Biasanya kalau masakan bersantan, Amie gantikan santan kelapa dengan susu cair sahaja sebab ia lebih mudah, dan lebih menyihatkan.
Resepi : Ayam Masak Badang
Sumber : Kompilasi Masakan Selangor
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong dan dibersihkan
500ml santan dari sebiji kelapa - 300ml santan cair / 200ml santan pekat
4 biji bawang besar - hiris
4 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
garam secukup rasa - Amie tambah sedikit gula
minyak
Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih sehingga berbau.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing.
3. Masukkan ayam dan dikacau rata. Apabila masakan agak kering, masukkan santan cair. Biarkan mendidih.
4. Masukkan pati santan, garam dan gula dan kacau selalu sehingga kuah menjadi pekat.
5. Akhir sekali masukkan bawang besar. Masak seketika lagi selama 3 minit atau sehingga bawang besar layu.
6. Tutup api.
Memang sungguh mudah cara penyediaannya. Bahan yang digunakan pun boleh dibilang dengan jari! Anak-anak suka kerana aromanya dan juga rasanya yang sedap!
mula2 baca td mmg ingat badang yg mkn muntah hantu tu...hihi
BalasPadamKasih,
BalasPadamterkenal sungguh kisah Badang makan muntah hantu tu ye.
Assalam kak amie,lama xsinggah sini,windunyer..OWH AYAM MSK BADANG EKS,MULA2 IGT AYM MSK PADANG,HEHE..Nmpak sedap tuh kak,msti wangi jer bau ngan aroma dun limau tuh kan.
BalasPadamKak AMie... wahh nak kena try ni... nanti lepas makan sure kuat nak mengalih perabot sana sini hehehe
BalasPadamtakut tgk nam resepi ni...hehehe...ni klau mkn jdi mcm badang tu x...hahaha...mesti sedap menu ni ade aroma daun limau kan...oh yea sblm lupa ni nk htr 3 cucuk kebab ayam...QH nk lauk badang tu ehhh
BalasPadameee bila baca td mcm ngeri jer,takut pun ada jugak..tp sedap ye amie...
BalasPadamsy ni mmg peminat ayam...masak apa pon jalan...tp x penah lg msk badang ni..hehehe
BalasPadamnmpak sedap sangat...resepinya pun senang...boleh cuba nanti..thnks brkongsi resepi....
BalasPadamAssalam kak, menarik betul nama masakan ayam ni...1st time dgr.sedapnya kalau dapat rasa ni.:)
BalasPadamAssalamualaikum Amie
BalasPadamKak Lin tk pernah lagi makan Ayam Masak Badang mcm sedap dan menyelerakan...
Selamat Menjamu Selera :)
Amie, jalan2 pagi sambil menghidu bau masakan ayam masak badang yang harum, ada lagi ke?hehe..
BalasPadamZaliedana,
BalasPadamwaalaikumussalam... ha dah timbul dah dia! Memang kakak pun windu sama.... itulah memang awal2 lagi kakak dah ingatkan, bukannya Padang tapi Badang, nama yang makan muntah hantu tu...
Shahriah,
boleh cuba, silakan... ha hahahh memang lepas ni jadi adik-beradik Badang!
Qasey Honey,
terima kasih hantar jebab, kita minta satu dia bagi tiga yue... ha kakak balas satu mangkuk ayam masak badang ye.
Ain,
BalasPadamringka, mudah dan sedap!
Ummiasiyah,
ni pun kali pertama buat Ayam Masak Badang.
MP<
memang senang, tak cerewet cara penyediaannya. Cubalah...
Nieza,
BalasPadamwaalaikumussalam, memang kakak pun baru pertama kali dengar nama resepi ni dari buku Kompilasi Masakan Selangor, sebab tak banyak bahan, kakak pun cubalah, boleh tahan juga sedapnya.
Kak Lin Rosly,
Waalaikumussalam,
alhamdulillah, dapat juga kongsi resepi bersama rakan-rakan.
Ummiross,
oleh sebab Ummi datang jalan kaki... lambatlah sampainya ke sini he he hehh tentulah Ayam Masak Badang dah habis...nanti Amie masak lagi ye Ummi sayang!
untunglah cik badang, ada nama masakan pulak nama dia ni, hehehehe
BalasPadamrajin sungguh Kak Amie,cari resepi kt buku....nie mesti banyak koleksi buku resepi kt umah....
BalasPadamSalam kak amie! waaaahh! kalau mkn ni mesti jadik badang kuatnyer hihihi.... sedap ni ayam masak2 mcm ni ada kaler merah2 lada tu yg buatkan sedap bau daun limau purut harummmnyer~~
BalasPadamAju Mohit,
BalasPadamHa ha hahh tak tahulah apa cerita asal usulnya sampai dapat nama begini.
Myda,
sesekali belek-belek himpunan buku resepi, jumpa yang mudah terus cuba.
Ika,
ha ha hahh... itu kena makan muntah hantunya Ika, baru boleh kuat!
Salam Amie :)
BalasPadammenarik nama lauk ayam Amie!!!
mesti sedap nie :P
assalam amie..kena cuba ni
BalasPadamMama Hawa,
BalasPadamresepinya memang menarik...Badang tu he heheh
Acik Erna,
silakan cuba, ringkas saja penyediannya Acik.
Salam..Kak Amie sihat..? samalah Sue, kadang kala namanya anak jati Trg tapi ada juga sesetengah resipi tak tau..sementelah lagi kat Selangor yang ada melayu dan jawa..walau serumpun tapi kebudayaan dan adat tetap lain kan....
BalasPadamSue,
BalasPadambetul tu... oelh sebab bonda belah Jawa dari Perak, ayah dari KL, belahnya Melayu-Riau, dah campur aduklah tak tahu mana yang aslinya.
Ringkas resepinya tapi nampak sedap, lebih-lebih lagi ada daun limau. Tetapi.... kalau masak lauk ni kat rumah, semua orang jadi kuat macam Badang tak? Kenapa diberi nama Ayam masak Badang? Boleh Kak Noor tahu asal usul masakan ini?
BalasPadam