Pages

Sabtu, 21 Mei 2011

Ikan Bayan Masak Sambal

Amie berkira-kira untuk masak ikan bayan... ikan bayan lagi ye..., tapi ini bukan bayan hijau biru dan putih kuning jingga, ini bayan warna kelabu. Sama keturunan dengan bayan-bayan lain. Agalnya kalau masak sambal ala Cocos tentu sedap. Syukurlah sempat berguru dengan mak mentua untuk masak-masak cara mereka. Bila suami pulang tengahari tadi, terus dia ke dapur dan ternampak 3 ekor bayan atas sinki. Wah... ini sedap masak..... Amie terus menyampuk... masak sambal kan? Apalagi, tersengih panjanglah kawan. Tapi, untuk masak sambal ni kena ada limau nipis. Amie kata limau nipis dah habis. Suami kata.... ada lagi tu dalam peti sejuk. Dah habis...Amie berkeras. Dia terus buka peti sejuk dan diambilnya 2 biji limau nipis di bahagian bawah... he he he... banyak sangat aksesori dalam peti sejuk, sampai Amie sendiri tak ingat di mana letaknya itu dan ini yang diperlukan. Resepi ini Amie ubahsuai, misalnya Amie tambah sedikit gula dan sebenarnya memang masakan ini (setahu Amie) memang orang Cocos tak suka masukkan gula. Mereka sukakan rasa yang masam.  Dah siap pun.......berpeluh-peluhlah kami sekeluarga menikmati ikan bayan masak sambal perah air limau nipis.



Bahan-bahan:


3 ekor ikan bayan seberat 700gram (gambar atas)
2 biji limau nipis (perah airnya)
1/2 sudu pati asam jawa (bancuh dengan 100ml air)
minyak
garam & perasa (jika suka)
gula
serbuk kunyit

Bahan kisar:
20 biji lada kering
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5cm belacan

Cara:
1. Bersihkan ikan dan potong 2. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng setengah masak. Ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan dan gaul rata.
4. Masukkan bancuhan air asam jawa. Biarkan masak selama 4-5 minit.
5. Masukkan garam perasa@gula.
6. Akhir sekali masukkan perahan air limau..... (1 biji limau nipis pun cukuplah...sebab Amie tak suka sangat yang masam-masam ni)
7. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

2 ulasan: