Pages

Jumaat, 20 Mei 2011

Kuey Teow Sup Seafood

Ini menu tengahari tadi...... hidangan untuk 2 orang saja. Rebus dan makan. Yang penting perut dah tak keroncong lagi....


Bahan-bahan:
2 cawan kuey teow (celur dan toskan)
10 biji fish ball
5 biji crab ball (belah 2)
6 ekor udang
3 ekor sotong (potong-potong)
2 tangkai sayur sawi (potong-potong)
1/2 batang lobak merah (potong panjang2)
2 biji bawang putih (tumbuk)
2 biji bawang merah (tumbuk)
1 sudu serbuk pati ayam
sedikit halia (tumbuk)
1/2 sudu lada putih (tumbuk)
minyak
400ml air
daun sup
bawang goreng

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk kecuali lada putih hingga wangi.
2. Masukkan air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan fisah ball, crab ball, lobak merah, udang , sotong dan lada putih. Biarkan masak selama 2 minit.
4. Masukkan serbuk pati ayam.
5. Akhir sekali masukkan sayur sawi.
6. Apabila sayur sawi berubah warna, tutup api.
7. Letakkan kuey teow di dalam mangkuk dan tuangkan kuah seafood ke atasnya.
8. Hidangkan bersama bawang goreng dan daun sup.
Makanlah bersama sambal kicap untuk lebih rasa enak.



4 ulasan: