Pages

Sabtu, 21 Mei 2011

Sup Campur

Dah masak ikan bayan masak sambal, Amie temankan pula dengan sup campur. Amie tak masukkan lada putih sebab sambal ikan dah pedas, nanti meleleh-leleh segala keringat dan apa-apa entah lagi yang keluar sewaktu makan... sudahlah cuaca panas, masak pedas pula, sup pun panas-panas lagi. Marilah jemput makan tengahari bersama...


Bahan-bahan:
2 biji kentang (potong dadu)
2 kuntum white fungus (rendam hingga kembang kemudian carik2)
3 kuntum cendawan shiitake (cuci dan rendam hingga kembang - potong 2)
15 biji fish ball
1.5cm halia (hiris nipis)
3 biji bawang putih (pecahkan)
1/2 labu bawang besar (cincang)
1 biji tomato (belah 6)
1 sudu serbuk pati ayam
daun sup
bawang goreng
500ml air

Cara:
1. Didihkan air dan masukkan halia, bawang putih dan bawang besar.
2. Masukkan kentang dan cendawan shiitake. Masak sehingga kentang empuk.
3. Masukkan fish ball dan white fungus. Didihkan lagi selama 3 minit.
4. Masukkan serbuk pati ayam dan tomato.
5. Tutup api dan hidangkan sup bersama daun sup dan bawang goreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan