Dah masak ikan bayan masak sambal, Amie temankan pula dengan sup campur. Amie tak masukkan lada putih sebab sambal ikan dah pedas, nanti meleleh-leleh segala keringat dan apa-apa entah lagi yang keluar sewaktu makan... sudahlah cuaca panas, masak pedas pula, sup pun panas-panas lagi. Marilah jemput makan tengahari bersama...
Bahan-bahan:
2 biji kentang (potong dadu)
2 kuntum white fungus (rendam hingga kembang kemudian carik2)
3 kuntum cendawan shiitake (cuci dan rendam hingga kembang - potong 2)
15 biji fish ball
1.5cm halia (hiris nipis)
3 biji bawang putih (pecahkan)
1/2 labu bawang besar (cincang)
1 biji tomato (belah 6)
1 sudu serbuk pati ayam
daun sup
bawang goreng
500ml air
Cara:
1. Didihkan air dan masukkan halia, bawang putih dan bawang besar.
2. Masukkan kentang dan cendawan shiitake. Masak sehingga kentang empuk.
3. Masukkan fish ball dan white fungus. Didihkan lagi selama 3 minit.
4. Masukkan serbuk pati ayam dan tomato.
5. Tutup api dan hidangkan sup bersama daun sup dan bawang goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan