Beberapa hari yang lalu, suami bawa pulang sebungkus ikan kering. Katanya kawan yang beri, dan bukan dibeli sebaliknya ikan kering buatan sendiri. Ikan itu pula hasil tangkapan di laut.... katanya lagi, ikan itu namanya 'ikan terbang'..... Ikan terbang? Amie belek-belek rupa ikan itu.... mungkin juga digelar 'terbang' sebab macam bersayap.... nanti boleh tengok di bawah ni, ada Amie masukkan gambar ikan terbang tu. Suami kata ikan itu tidak semasin ikan kering yang biasa dijual. Amie pun fikir ada juga kebenarannya, maklumlah kalau ikan masin buatan sendiri tentu kita boleh tentukan sebanyak mana tahap kemasinan yang kita mahu. Kelamrin petang, Amie cuba masak 2 ekor ikan terbang... masak apa? Nak buat ceritalah ni... kelmarin pagi semasa Amie di padang (hari ke-2 sukan tahunan sekolah), seseorang menghulurkan sebuah bungkusan kepada Amie. Bila Amie buka..... seberkas daun kesum yang masih segar! Mungkin baru dipetik. Kata si utusan tadi, pengirimnya dari Silabukan....oh! Teman lama....Serimah Selamat yang sempat Amie temui semasa Pesta Pantun Peringkat Daerah Lahad Datu di SMK Silabukan. Itu cerita minggu lepas...12 April 2011 bersamaan hari Selasa dan Amie salah seorang pengadil pertandingan peringkat akhir. Tak sempat cerita banyak dengan Serimah, cuma yang Amie ingat Serimah tanya....ada kau tanam daun kesum? Amie jawab... banyak kali tanam tapi tak hidup. Tak sangka pula dikirimkan kepada Amie daun kesum (entah dari mana dia petik)....oleh sebab sangat banyak, sempatlah Amie bahagikan kepada beberapa orang rakan yang berminat...... Jadi petang kelmarin, Amie pun goreng ikan terbang kering dengan daun kesum.... sebaik sahaja pulang dari padang (seharian di padang.... wajahku rentung dan kulit menjadi segaring ikan kering....)
Bahan-bahan:
2 ekor ikan terbang kering (potong 4 dan cuci serta toskan)
7 biji lada kering (potong menjadi 2-3 hirisan)
5 tangkai pucuk daun kesum
5 biji bawang putih (hiris nipis)
7 biji bawang merah (hiris nipis)
1 labu bawang besar (hiris nipis)
secubit garam & perasa
1/2 sudu pati asam jawa (bancuh dengan 25ml air)
minyak
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak tumis semua bahan hirisan sehingga wangi.
2. Masukkan hirisan lada kering, daun kesum bersama ikan terbang kering. Kecau seketika.
3. Masukkan bancuhan air asam jawa, garam & perasa.
4. Masak antara 3-4 minit.
5. Ikan terbang kering goreng daun kesum siap untuk dihidangkan.
~enak dimakan bersama nasi panas~
Inilah ikan terbang yang Amie masak tu.... rasanya tidaklah masin sangat, dan sudah seestinya sedap....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan