Tiba-tiba teringin makan ikan pekasam... biasanya guna ikan darat tapi Amie gunakan ikan cencaru. Amie tak bubuh beras goreng, sebaliknya hanya bubuh asam jawa dengan garam saja. Dan satu lagi.... bukan digoreng, Amie pangganggggg...... Mula-mula bersihkan ikan dan belah belakangnya. Tos hingga kering. Masukkan 2 sudu asam jawa dan 1 sudu garam halus. Perap dalam bekas kedap udara selama 3 hari, tapi Amie perap 2 hari saja sebab tak sabar nak makan pekasam..... Biasanya ikan pekasam digoreng, tapi Amie panggang pulak... jadilah juga, boleh dimakan.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan pekasam
1/2 batang lobak (hiris)
1 biji mangga muda (cincang)
1 labu bawang besar (hiris)
2 biji lada hijau (hiris)
2 biji limau kasturi - perah airnya
garam & gula
Cara:
1. Panggang ikan cencaru pekasam hingga masak. Letakkan di atas pinggang.
2. Gaul semua bahan hirisan dan bersama perahan air limau, garam dan gula.
3. Biarkan antara 10-15 minit.
4. Hidangkan bersama ikan cencaru pekasam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan