Pages

Isnin, 18 April 2011

Mee Goreng

Hari ini kami ke Padang Bandaran... ada sukantara dan diteruskan ke acara kemuncak kejohanan olahraga pada hari Rabu, lusa. Awal pagi tadi Amie bawa 2 anak bujang Amie sarapan pagi ...makan nasi lemak dan nasi kuning..... ingatkan anak-anak masih kenyang, rupanya kelaparan menjelang tengahari. Dalam perjalanan pulang tengahari tadi, sempat anak-anak menyenaraikan menu yang mereka inginkan sebagai hidangan tengahari. Tidak ada yang menyebut nasi tapi pilihan mereka ialah mee atau kuey teow goreng. Mereka senaraikan juga apa bahan yang perlu dimasukkan termasuk ayam dan udang. Kebetulan 'traffic jam' ... Amie cepat2 memikirkan apa patut Amie lakukan terlebih dahulu sebagaik sampai di rumah. Ada mee kering di rumah tapi anak2 tak mahu makan. Mereka mahu juga mee kuning atau kuey teow dan kalau susah2 kata mereka, beli sajalah maggie.... alamak!!!! bila anak2 sebut maggie....Amie terus menyetujui akan masakkan mereka mee goreng. Tapi... ayam tentu masih keras, udang tak apa juga sebab cepat lembut... jam 2.30 petang Amie terpaksa bergegas semula ke padang sebab masih ada acara padang & balapan yang belum selesai. Akhirnya, semasa singgah beli mee kuning...Amie beli dua ketul ayam seberat 700 gram. Balik rumah, terus ke dapur dan capai bahan yang ada untuk resepi mee goreng...dan entah macamana boleh pula terfikir campurkan sedikit taucu kacang kuning manis dalam mee goreng...


Bahan-bahan:
1kg mee kuning (bilas dengan air dan toskan)
500 gram isi ayam
15 ekor udang kertas
4 sudu cili kisar
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu kicap pekat
2 sudu sos taucu (sweet yellow bean)
2 biji lada merah (hiris)
2 biji lada hijau (hiris)
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
1 sudu serbuk pati ayam
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk serta cili kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam dan biarkan masak selama 7-10 minit.
3. Masukkan sos taucu, sos cili dan sos tomato. Kacau rata.
4. Masukkan hirisan lada hijau dan lada merah serta udang. Balik-balikkan sehingga udang kemerah-merahan.
5. Masukkan mee kuning dan gaul sebati.
6. Tuangkan kicap dan gaul lagi hingga merata.
7. Taburkan serbuk pati ayam.
8. Mee goreng sedia untuk dihidangkan.
~Jika suka hidangkan bersama telur goreng separuh masak, hirisan timun dan tomato~


2 ulasan: