Pages

Jumaat, 15 April 2011

Cencaru Panggang Sumbat Sambal Kelapa

Lama tak makan ikan cencaru sumbat kelapa.... akhirnya dapat juga sediakannya. Kali ini Amie buat sambal kelapa, campur sedikit belacan dan terus panggang. Hai... melelh-leleh pulak sambal kelapanya....


Bahan-bahan:
1 ekor ikan cencaru seberat 600 gram (bersihkan dan belah belakang)
3 keping hirisan timun
3 keping hirisan tomato

Bahan untuk sambal kelapa:
1 cawan kelapa parut
2 biji lada merah
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah
1.5 cm belacan
10 biji lada putih
1/2 sudu kecil pati asam jawa
1 batang serai (hiris halus)
1 helai daun kunyit muda (hiris halus)
garam & gula

Cara:
1. Bersihkan ikan cencaru dan toskan hingga kering.
2. Tumbuk bawang putih dan bawang merah, lada merah, serai, belacan dan lada putih hingga lumat.
3. Masukkan kelapa parut dan tumbuk bersama bahan tadi tetapi jangan sampai lumat.
4. Keluarkan bahan yang ditumbuk ke dalam sebuah bekas dan gaul bersama pati asam jawa, garam, gula dan hirisan daun kunyit.
5. Masukkan kesemua bahan tadi ke belakang ikan.
6. Panggang sehingga masak.
7. Hidangkan ikan cencaru panggang sumbat sambal kelapa berama ulam-ulaman.

1 ulasan: