Pages

Jumaat, 15 April 2011

Ikan Alu-alu Masak Asam

Amie suka sangat pilih ikan alu-alu masak asam kalau makan di restoran. Bila masak sendiri, rasa lebih puas hati sebab boleh ratah sebanyak mana yang Amie suka. Bukan saja kepala ikan alu-alu, ekor ikan alu-alu pun Amie boleh ratah.... he he tamaknya... bukan apa, tak boleh beli sekilo atau 2kg tapi kena beli seekor... tak tahu bila boleh habis, tu sebab masak lebih & ratah2 saja...


Bahan-bahan:
5 keping ikan alu-alu (termasuk kepala dan ekor)
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
1 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut
1 keping asam gelugur
2 biji tomato (belah 2)
1 biji lada hijau (belah 2)
1 biji lada merah (belah 2)
garam & perasa
250ml air
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih, bawang merah dan serai.
2. Masukkan air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan daun limau purut, asam gelugur dan ikan.
4. Biarkan terus mendidih antara 7-8 minit.
5. Masukkan tomato, lada merah dan lada hijau serta garam dan perasa. Biarkan seketika.
6. Angkat dan hidangkan semasa panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan