04 Mei 2011 ni genaplah 19 tahun Amie duduk di Sabah.... dan inilah kali pertama Amie dapat makan siput sedut.... itu pun kawan suami yang beri. Nak beli dipasar, lain pula bentuknya. Oleh sebab agak banyak siput yang dibawa pulang, Amie masak separuh saja.... ha...inilah rupa siput Sabah...ada rupa Siput Sarawak tak?
Bahan-bahan:
1 kg siput sedut (potong ekor)
200ml santan pekat
15 biji cili padi (tumbuk)
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
10 keping nanas
1 sudu serbuk kunyit
1 batang serai (diketuk)
garam & gula
minyak
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta bawang merah hingga wangi.
2. Masukkan cili padi dan serai serta serbuk kunyit.
3. Masukkan nanas dan balik-balikkan hingga layu.
4. Masukkan siput dan kacau sekali sekala.
5. Masukkan santan disertai dengan garam dan gula.
6. Kacau selalu supaya tidak pecah santan.
7. Apabila masak, bolehlah angkat dan hidangkan.
1.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan