Pages

Jumaat, 15 April 2011

Sambal Mangga Dengan Ulam-Ulaman

Ini satu lagi resepi yang baru sempat Amie masukkan dalam blog. Rasa letih dan pahit mulut, membuatkan Amie terfikir untuk buat sambal belacan dengan ulam-ulaman termasuk tempe. Ini gara-gara makan tempe di Pulau Jawa... rasanya tentulah ada beza sedikit sebab di sana tempe dikira lauk utama, jadi ke mana kita pergi untuk makan, memang tetap ada hidangan tempe dan tahu, dan rasanya memang lebih sedap di sana...., tak apalah, kita pun boleh masak yang sedap juga...



Bahan-bahan untuk sambal:
10 biji cili padi
5 biji bawang putih (digoreng)
5 biji bawang merah (digoreng)
1.5 cm belacan (digoreng)
1 biji mangga muda (cincang)
garam & gula

Bahan ulam-ulaman:
1/2 batang lobak (dicelur)
7 biji kacang buncis (dicelur)
2 biji tomato (belah 6)
1/4 biji timun (hiris)
5 keping tempe (digoreng)

Cara:
1. Tumbuk bawang putih,bawang merah, cili padi dan belacan.
2. Masukkan garam dan gula. Tumbuk lagi.
3. Masukkan mangga mud cincang dan tumbuk bersama sambal belacan tetapi jangan hancur.
4. Keluarkan sambal mangga dan masukkan ke dalam sebuah bekas, susun bersama ulam-ulaman.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan