Sambung catatan perjalanan Jakarta - Bandung - Yogyakarta. Pada 16 Mac 2011, bersamaan hari Rabu kami selamat sampai ke Bandung setelah melalui perjalanan panjang dari Yogyakarta. Dalam keadaan pening-pening lalat, bas Pariwisata berhenti di hadapan Restoran Padang. Sebaik sahaja kami duduk di kerusi, hidangan teh panas segera diletakkan di hadapan kami. Sebanyak 17 jenis lauk disediakan dan tanpa membuang masa, kami pun terus menikmati masakan Padang. Oleh sebab letih dalam perjalanan, selera untuk makan pun kurang kerana apa yang Amie bayangkan ilah tempat berehat. Apa pun dalam banyak-banyak lauk yang dihidangkan Amie sempat menjamah lauk-lauk kampung seperti jering goreng lada merah dan lada hijau (tak berbau sebab direbus terlebih dahulu), serta ulam pucuk ubi serta sedikit kari kepala ikan tapi rasa masin pula, mungkin kepala ikan kering.... Kawan-kawan yang lain menjamah macam-macam lauk lain, bukan Amie tak mahu makan banyak, selain letih, Amie dah terminum segelas besar air teh....perut pun rasa dah penuh...
Kari Kepala Ikan
Pelbagai jenis.... Ayam Bakar, Ayam Masak Rendang, Ikan Tuna Masak Pedas.
Macam-macam lauk.... tak ingat apa namanya.
17 jenis lauk-pauk dihidangkan. Pilihlah mana yang disukai....
Jering Goreng Berlada (Hijau)
Jering Goreng Berlada (Merah)
Tak ingat......entah apa .....
Ikan Tuna Masak Pedas
Paru Goreng
Otak Lembu Masak Lemak
Hati Lembu Masak..... tak tahulah..... ambil gambar saja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan