Pages

Sabtu, 26 Februari 2011

Yam Flavour Ice Cream With Mango and Dessicated Coconut

Assalamualaikum semua.... hari ini agak sibuk dan letih sedikit sebab menyiapkan tugas yang belum selesai dari kelmarin. Oleh kerana masa yang diberi sangat suntuk, terpaksalah korbankan banyak perkara.... bukan apa, bantu murid-murid yang menghadapi ketiadaan kad pengenalan kerana masalah dokumen ibu bapa dan sebagainya. Oleh kerana hari Isnin perlu diserahkan, memang sakit tengkuk mengadap komputer, menyemak dokumen dan membuat senarai semak. Sedih sangat sebab sebahagian besar murid, tidak mempunyai dokumen ibu bapa kerana mereka dijadikan anak angkat, ditinggalkan oleh ibu selepas dilahirkan tiga hari kepada jiran, tidak pernah jumpa ibu bapa sejak lahir....rasa nak nangis Amie dibuatnya. Tak sampai hati Amie nak tanya murid tentang ibu bapanya, bila neneknya yang sudah tua datang untuk terangkan keadaan cucunya yang tidak mempunyai kad pengenalan.... Bukan seorang dua, tetapi seramai 58 orang dan selebihnya yang mungkin mempunyai masalah yang sama tetapi tidak menghantar borang permohonan, Amie tak boleh buat lebih daripada ini....oh Tuhan... aku hanya mampu membantu menghantar borang permohonan, yang selebihnya aku serahkan pada-Mu jua, mudah-mudahan mereka bakal menjadi warganegara yang berguna kepada agama, nusa dan bangsa. Syukurlah, sebelum 12 tengahari,Amie sempat siapkan ..... dan pulang tapi Amie perlu banyak berehat kerana esok, hari Ahad akan ikut rombongan meminang dan sekaligus hantaran ke Tawau. Oleh kerana dari pagi anak-anak mengikuti aktiviti kokurikulum dan hanya makan makanan yang dibeli oleh ayahnya, menjelang tengahari Amie pula sediakan untuk mereka aiskrim seperti di bawah ini...



Kira dessert la..... buka aiskrim buatan sendiri tau..he he he... kami makan satu keluarga sampai habis.

Bahan-bahan:
500 ml aiskrim perisa keladi
2 biji mangga masak (potong ikut suka)
1/2 cawan kelapa parut kering (dessicated coconut) tabur atas aiskrim
......siap untuk dinikmati........

Tiada ulasan:

Catat Ulasan