Malam ini Amie sempat sediakan jus campuran untuk Amie dan suami serta anak-anak. Biasanya Amie campurkan susu segar dalam jus dan gunakan penapis yang agak jarang supaya hampas yang halus-halus terutamanya lobak merah, masuk sedikit dalam minuman. Sesetengah orang tidak suka minum bersama keladaknya sekali... yang tak suka tu, bolehlah gunakan penapis yang biasa.
Amie tidak gunakan gula atau susu cair sebaliknya Amie pilih susu segar dengan sedikit madu. Kita lihat apa bahan lain yang Amie gunakan.
Bahan-bahan:
2 batang lobak merah
2 biji epal merah
600ml susu segar
4 sudu madu
1 sudu perahan lime (jangan banyak nanti masam & pahit)
kiub ais (jika suka)
Cara:
1. Potong lobak dan epal kecil-kecil dan masukkan dalam pengisar.
2. Masukkan susu segar dan madu serta perahan lime.
3. Kisar hingga hancur dan tapis untuk pisahkan hampas.
4. Tuang ke dalam gelas dan masukkan ketulan ais jika suka.
Amie belum masukkan ais dalam jus dalam gambar di atas dan di bawah ni...
tentu sedap ni kan!
BalasPadammemang sedap...warna pun mengancam ecewahhhh...
BalasPadam