Pages

Sabtu, 29 Januari 2011

Udang Masak Plum & Lime Honey

Kalau masak bab sos yang ada madu, lemon, plum dan sos thai memang sampai menjilat jari. Bukannya susah sangat nak masak cara begini sebab banyak bahan siap telah tersedia. Pilih saja di kedai, masaklah ikut suka...macam masakan saya di bawah ni he he... cuma saya tak goreng udang terlebih dahulu sebaliknya saya terus masak (sekali masak je..) sama juga rasanya...

Bahan-bahan:
400 gram udang kertas
2 sudu plum & lime honey
10 biji cili padi (hiris)
1 biji lada merah (hiris)
1 biji lada hijau (hiris)
1/2 labu bawang besar (hiris)
3 keping lemon (potong 2)
secubit garam
2 sudu mentega

Cara:
1. Gaul udang dengan garam.
2. Panaskan mentega dan masukkan semua bahan hirisan. Masak hingga wangi.
3. Masukkan udang dan masak antara 4-5 minit sahaja.
4. Masukkan plum & lime honey. Gaul rata.
5. Masukkan kepingan lemon.
6. Udang masak plum & lime honey siap untuk dihidangkan.

Senang saja untuk memasaknya... tetapi bau dan rasanya ehmmmm... aroma yang membangkitkan selera hingga menjilat jari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan