Sebut tentang masak rendang, tentu terbayang rendang ayam, itik, rendang daging, rendang kerang atau rendang ale-ale serta beberapa jenis haiwan laut yang lain terutama yang bercengkerang. Kali ini saya cuba perkenalkan rendang sotong.... bagi yang dah biasa masak dan makan resepi begini, tentu tak jadi masalah untuk memasaknya. Adik-adik dan anak-anak remaja yang baru mengenali dunia masakan, sebenarnya kita mempunyai pelbagai jenis resepi... tak terkira banyaknya...termasuklah rendang sotong seperti dalam gambar di atas tu..... wokey...kita lihat apa bahan yang diperlukan untuk masak rendang sotong.
Bahan-bahan:
400 gram sotong (potong ikut suka)
2 sudu besar kerisik
4 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit (dimayang halus)
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Bahan kisar:
5 biji cili kering
7 biji cili padi
1 batang serai
2 biji buah keras
1.5 cm halia
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
sedikit belacan
Cara:
1. Masukkan santan ke dalam kuali beserta bahan kisar. Masak dan kacau hingga pekat.
2. Masukkan sotong dan asam gelugor.(Jangan masak terlalu lama (antara 3-4 minit sahaja) sebab sotong akan jadi liat)
3. masukkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut.
4.Masukkan garam dan perasa.
5. Sotong masak rendang sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan