Selamat malam semua... malam ni agak lewat sedikit n3 sebab layan anak bongsu (janji untuk membawanya ke bandar membeli sesuatu...) Saya masak sambal goreng....Bahan asasnya betik tapi kenapa nama resepi sambal goreng pula.... tak dapatlah nak menjawabnya sebab memang sudah begitu namanya. Ini satu lagi resepi yang biasa dimasak oleh keluarga sebelah suami dan juga tidak ketinggalan sebagai salah satu menu semasa kenduri. Mereka tidak sebut betik tetapi 'katis' atau 'kepayas'. Ha... tak pula mereka namakan resepi sambal katis.... tetap sambal goreng biarpun rupanya tidak seperti sambal. Kepada anda yang belum pernah mencubanya, samada memasak atau makan, jangan risau.... dijamin sedap kalau betul2 ikut resepi yang saya tulis di bawah ni..
Bahan-bahan:
1 biji betik tua seberat 400 gram (potong memanjang)
200 gram hati/mempedal ayam (potong-potong)
3 biji lada merah (ditumbuk)
3 biji bawang putih (ditumbuk)
3 biji bawang merah (dihiris)
1/2 sudu lada putih (tumbuk)
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan 200 ml air)
1 sudu serbuk pati ayam
minyak
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan hati dan mempedal ayam serta lada putih dan biarkan masak selama10-15 minit. (Biasanya mereka - Cocos - rebus terlebih dahulu hati dan mempedal ayam.)
3. Masukkan betik dan hirisan lada merah diikuti dengan air asam jawa. Masak selama 12-15 minit lagi.
4. Apabila kuah pekat, masukkan serbuk pati ayam.
5. Sambal goreng siap untuk dihidangkan.
mcm menarik^_^
BalasPadamnak cuba la nanti...