Petang tadi sempat juga saya masak sedikit mee udang... makan berdua dengan anak sulung. Si bongsu kekenyangan makan limau mandarin dan sedang menunggu janji untuk membawanya keluar malam ini. Okey... mee udang...tidaklah susah sangat untuk memasaknya. Yang penting bahan-bahan mesti berasaskan udang. Bukan sebab malas dan sebagainya, tapi sebab nak cepat,guna sajalah pes mee udang yang dah sedia ada...he he...
Bahan-bahan:
150 gram mee kuning
150 gram udang kertas
10 biji bebola udang
2 sudu pes mee udang
daun bawang
hirisan lada merah
2 sudu udang kering rangup dalam minyak cili (crispy dried shrimp)
600ml air
Cara:
1. Rebus udang hingga masak dan toskan.
2. Biarkan air rebusan udang terus mendidih dan masukkan pes udang.
3. Masukkan bebola udang dan mee.
4. Masukkan udang rebus.
5. Masukkan hirisan lada merah dan daun bawang.
5. Mee udang siap untuk dihidangkan bersama crispy dried shrimp (jika suka)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan