Pages

Isnin, 24 Januari 2011

Ikan Belawis Masak Lemak Dengan Mangga

Salam semua.... petang ringkas saja. Lewat pulang dari kerja kerana ada sedikit tugas tambahan yang perlu disiapkan... anak bongsuku tertidur atas sofa dengan kasut sekolah yang belum ditanggalkan.... rupanya terlupa janjiku padanya hari ini untuk membawanya ke bandar membeli sesuatu ....... dan dia menanti kepulanganku di depan pintu hingga terlena...ohhh...maafkan mummy sayang......syukurlah, bila dipujuk, dia bersetuju untuk ke bandar esok (ohh...esok ada mesyuarat pulak...) Dia meneruskan tidurnya, setelah sebiji limau mandarin saiz L yang dingin, kuhulur padanya, dan dia terus letakkan di bawah pipinya. Anakku tidur dengan buah limau... nak masak apa petang ni? Hmmm.... cari ikan yang mudah dicairkan, ikan belawislah, apa lagi...leper je badan ikan tu. Siaplah masak lemak ikan belawis dengan mangga.


Bahan-bahan:
2 ekor ikan belawis (potong 2)
2 biji mangga muda (potong)
7 biji kacang bendi
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugor
1 sudu kunyit
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
garam dan perasa

Bahan tumbuk:
7 biji cili padi
4 biji bawang putih
4 biji bawang merah
sedikit belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
2. Masukkan santan cair.
3. Bila mendidih masukkan ikan dan biarkan seketika.
4. Masukkan serbuk kunyit dan asam gelugor dan mangga.
5. Masukkan santan pekat.
6. Masukkan kacang bendi.
7. Masukkan garam dan perasa.
8. Siap untuk dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan