Hari Ahad datang lagi... wah..seronoknya bila semua dapat berkumpul terutama semasa menikmati sarapan pagi. Pagi ini saya sediakan keluarga roti telur dengan sup jagung campur udang. Sebenarnya saya mahu sediakan jagung kukus campur mayonis dan kismis tapi sekali lagi tangan dan mata saya 'tak betul.' Periuk pengukus sudah di atas dapur. Air kukusan sudah mendidih. Bila buka tin jagung, alamak... jagung krim pulak. Entah kali ke berapa saya buat silap begini. Saya ubah menu daripada jagung kukus kepada sup jagung. Rasa sangat gembira sebab anak-anak memang menyukai sup jagung...
Bahan-bahan untuk roti telur:
6 biji telur (pukul hingga kembang)
10 keping roti (potong 2)
mentega
Bahan-bahan untuk sup jagung:
1 tin jagung krim
12 biji udang 9 (buang kulit)
1 biji telur
1/2 sudu serbuk pati ayam
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan 75ml air)
400 ml air
daun bawang
hirisan lada merah
Cara:
1. Panaskan mentega atau marjerin dalam kuali.
2. Celup roti ke dalam telur dan panggang dalam kuali.Gunakan api sederhana supaya roti tidak hangus.
3. Didihkan air dalam periuk. Masukkan jagung krim dan udang.
4. Bila udang telah masak, masukkan bancuhan air tepung jagung serta serbuk pati ayam.
5. Pukul telr hingga kembang dan tuangkan perlahan-lahan ke dalam sup sambil dikacau.
6. Sup jagung udang sedia untuk dihidangkan. Hiaslah ikut suka... saya letak daun bawang dan lada merah supaya nampak harmoni warna sup jagung kuning, daun bawang hijau dan hirisan lada merah.
Selamat mencuba...dan emmm enak sekali dijadikan menu sarapan pagi bersama keluarga. Anak-anak saya cecah roti telur dengan sos chili thai dan nampaknya mereka kenyang bersarapan (seminggu sekali bersama keluarga).. dan minum teh susu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan