Saya memang 'kayu' bab kuih muih terutama kek. Memandangkan anak-anak suka makan kek coklat, saya cuba 'belajar' sikit-sikit. Memang banyak cara untuk membuat kek, tapi saya masih kaku dan untuk selamat saya pilih jalan beli adunan brownies kemudian saya hiaslah ikut suka hati saya. harap-harap selepas ini saya pandai buat kek sendiri.
Bahan-bahan:
510 gram low fat brownies mix
3 biji telur gred A
75 ml air
150ml mentega lembut
Bahan frosting:
gula i-sing (ikut citarasa)
4 sudu serbuk koko
1 sudu esen vanilla
sedikit air panas menggelegak
Cara:
1. Panaskan ketuhar pada suku 180 darjah Celcius.
2. Masukkan adunan brownies, 3 biji telur dan 75ml air ke dalam mesin pemukul. Gunakan kelajuan sederhana selama 2 minit.
3. Masukkan mentega lembut dalam mesin pemukul dan gunakan kelajuan rendah selama 1 minit.
4. Sapukan loyang (bentuk ikut suka - sebaiknya ukuran 9cm X 12cm panjang) dengan sedikit mentega.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar antara 40 -45 minit.
6. Kek masak sekiranya lekang dari tepi loyang dan sekiranya kurang yakin, cucuk kek dengan kayu pencungkil dan sekiranya kayu keluar dengan bersih bermakna kek sudah masak.
7. Sekiranya suka hias kek, keluarkan kek dari ketuhar dan biarkan sejuk.
8. Saya sediakan frosting untuk kek - campurkan bahan untuk frosting dan gaul sebati kemudian sapukan pada kek yang sudah sejuk.
9. Untuk nampak lebih meriah, saya letakkan strawberry walaupun tak tersusun... dan untuk suka2 saja, saya taburkan kelapa kering seperti di bawah ini....
okeylah... walaupun nampak buruk kek coklat saya, tapi memadailah untuk kali ini ye..yang penting sedappppp!!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan