Pages

Khamis, 27 Januari 2011

Ikan Gerut-Gerut Masak Asam Pedas

Sebenarnya resepi gerut-gerut masak asam ni terlewat n3.... ni lauk kelmarin, tapi tak apalah, tak basi pun dalam gambar kan.... bukan apa, tak sempat nak n3 sebab mengantuk sangat. Agaknya sepanjang minggu ni setiap hari ada mesyuarat di tempat kerja, itu yang buat habis masa dan badan duduk statik atas kerusi.... apalagi hujan, ha... kepala pun asyik fikir bantal sajalah. Apa pun saya tetap ingin kongsi resepi dengan rakan-rakan yang berkunjung ke blog saya. Walaupun musim hujan, saya tetap masak rebus-rebus seperti dalam gambar ni...


Bahan-bahan:
1 ekor ikan gerut-gerut (potong 3)
2 biji tomato
5 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
garam
gula

Bahan kisar:
3 biji lada kering
1.5 cm lengkuas
1 batang serai
1 labu bawang besar
4 biji bawang putih
1.5 cm belacan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan 600ml air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan dan asam gelugor. Biarkan seketika sehingga ikan masak.
4. Masukkan daun limau purut dan tomato.
5. Masukkan garam dan gula.
6. Ikan gerut-gerut masak asam siap untuk dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan