Rasanya jarang benar anak-anak zaman sekarang menyebut kuih jemput-jemput atau cekodok.... maklum, kuih ni kuih orang kampung... Dulu, macam-macam jenis jemput-jemput yang bonda buat. Campur pisang, campur kelapa parut, campur udang, dan yang paling dikenang sampai sekarang tentulah jemput-jemput ikan bilis. Saya masih ingat, kami adik beradik akan membandingkan bentuk kuih jemput-jemput di tangan masing-masing. Ada yang seperti bentuk rama-rama, kepala arnab dan sebagainya... Kala hujan begini, baiklah saya buat jemput-jemput ikan bilis untuk hidangan minum petang...
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1/2 cawan ikan bilis
1/2 labu bawang besar (dimayang)
1 sudu serbuk pati ikan bilis
minyak
Cara:
1. Tumbuk kasar-kasar ikan bilis bersama bawang besar.
2. Masukkan tepung dalam mangkuk dan campur dengan bahan tumbuk.
3. Masukkan air dan serbuk pati ikan bilis. gaul sebati.
4. Panaskan minyak dan gorenglah adunan tepung tadi hingga kekuningan.
5. Jemput-jemput ikan bilis siap dan hidangkan bersama sambal atau sos cili.
Hmmm... enak dimakan waktu hujan (sekarang pun masih hujan) dan hidangkan bersama minuman panas....milo atau horlicks...aroma yang sangat menggoda selera... he he
Tiada ulasan:
Catat Ulasan