Pages

Ahad, 23 Januari 2011

Sup Sea Food

Ada sebelah kepala ikan kaci tertinggal belum dimasak .... nak buat apa ha... oohhh boleh buat sup campur dengan beberapa bahan lain...tapi resepinya ada sedikit-sedikit gaya tom yam sebab saya masukkan lengkuas, serai, cili api dan daun limau purut. Tak kisahlah.... yang penting bila ada kuah-kuah begini, saya namakan 'sup' sajalah...


Bahan-bahan:
sebelah kepala ikan kaci
5 ketul ketam ball
5 ketul prawn ball
5 ketul fish cake
1 batang sawi
2 batang serai
4 biji cili hijau
7 biji cili padi (tumbuk)
4 biji bawang putih (tumbuk)
4 biji bawang merah (tumbuk)
1.5 cm lengkuas (tumbuk)
4 helai daun limau purut
1 keping asam gelugor
1 sudu serbuk pati ikan bilis

Cara:
1. Didihkan 500ml air dan masukkan bahan tumbuk.
2. Masukkan ikan, asam keping serta serai dan biarkan seketika.
3. Masukkan ketam ball, prawn ball dan fish cake. Didihkan lagi selama 3 minit.
4. Masukkan sayur sawi, cili hijau dan daun limau purut.
5. Akhir sekali masukkan serbuk pati ikan bilis.
6. Sup sea food siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan