Ada sebelah kepala ikan kaci tertinggal belum dimasak .... nak buat apa ha... oohhh boleh buat sup campur dengan beberapa bahan lain...tapi resepinya ada sedikit-sedikit gaya tom yam sebab saya masukkan lengkuas, serai, cili api dan daun limau purut. Tak kisahlah.... yang penting bila ada kuah-kuah begini, saya namakan 'sup' sajalah...
Bahan-bahan:
sebelah kepala ikan kaci
5 ketul ketam ball
5 ketul prawn ball
5 ketul fish cake
1 batang sawi
2 batang serai
4 biji cili hijau
7 biji cili padi (tumbuk)
4 biji bawang putih (tumbuk)
4 biji bawang merah (tumbuk)
1.5 cm lengkuas (tumbuk)
4 helai daun limau purut
1 keping asam gelugor
1 sudu serbuk pati ikan bilis
Cara:
1. Didihkan 500ml air dan masukkan bahan tumbuk.
2. Masukkan ikan, asam keping serta serai dan biarkan seketika.
3. Masukkan ketam ball, prawn ball dan fish cake. Didihkan lagi selama 3 minit.
4. Masukkan sayur sawi, cili hijau dan daun limau purut.
5. Akhir sekali masukkan serbuk pati ikan bilis.
6. Sup sea food siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan