Pages

Ahad, 12 Januari 2025

Sarapan & Makan Tengah Hari Seisi Keluarga

Bismillahirrahmanirrahim.
Rasanya sangat singkat waktu bersama anak-anak sewaktu cuti tempoh hari. 24 Disember 2024 balik LD. 28 Disember 2024 pula majlis aqiqah untuk Hamzah. Sibuk sungguh ketika itu mengatur persediaan majlis. Pada masa yang sama tetap juga sediakan sarapan dan makan tengah hari untuk seisi keluarga seadanya. Yang penting dapat menjamah hidangan semeja.

Cucur Jagung + Udang

Teringat anak-anak suka makan cucur jagung campur udang. Gigihlah kita turun ke dapur goreng cucur. Alhamdulillah. Habis licin sekali hadap. Encik Suami kata goreng mi dua bungkus. Kita goreng sebungkus saja. Mungkin banyak aksesorinya jadi bergandalah hasil mi gorengnya.

Mi Goreng Ayam


Pagi seterusnya, kita goreng kentang buat tambah-tambah menu sarapan.


Kita buat lempeng cair. Abang Farid suka makan lempeng.


Masak sambal sardin dalam tin buat cecah lempeng cair.


Ada baki nasi sejuk, kita goreng dengan isi ikan goreng yang ditumbuk, tambah kacang panjang.

Ayam Masak Kicap

Antara lauk makan tengah hari pula, kita sediakan Ayam Masak Kicap. Masak seekor terus, boleh makan sampai ke petang atau malam.

Terung Tumis Taucu

Terung Tumis Taucu ini Fuad minta taburkan ikan bilis mata biru goreng. 

Ikan Putih Masak Kari

Hari yang lain, Amie olah Ikan Putih Masak Kari.
Seronoknya tengok lauk habis licin.

Sayur Campur

Sayurnya pula, campur-campur taugeh dengan putik jagung, lobak merah dan daun kucai. Sedaplah makan panas-panas dengan nasi putih.

Ikan Kerisi Goreng Kunyit

Lauk ikan kerisi goreng ini Amie sediakan pada hari Jumaat. Selepas solat Jumaat dapatlah kami makan bersama-sama. Istimewanya Amie gorengkan kunyit bersama bawang putih tumbuk ikut gaya blogger Suria Amanda.

Ikan Layar Masak Lada Putih

Teringat Fuad yang suka makan ikan layar. Gigihlah Encik Suami membongkar peti sejuk. Ada dua keping ikan layar yang kami simpan untuk Fuad. Bukan selalu boleh dapat ikan layar. Rezeki Fuad, balik LD kali ini dapat makan ikan layar.

Oleh kerana kali ini kami tidak dapat makan bersama-sama semeja, Fairuz orang terakhir makan tidak dapat menjamah ikan layar! Fuad sudah habiskan terlebih dahulu. Aduhai.... tak apalah dik. Maafkan Fuad si raja ikan itu. Fairuz lambat sampai ke rumah sebab bantu melapah kambing aqiqah di kampung.

Sup Betik + Ayam

Amie  masak sup betik campur ayam untuk Aseeyah. Hirup sup betik bagus untuk ibu menyusu.
Ini sahajalah yang dapat dikongsikan memandangkan beberapa hari itu memang sangat sibuk membuat persiapan majlis aqiqah cucu sulung kami, Hamzah.


13 ulasan:

  1. Macam2 menu ada tu. Lempeng rupanya warna hijau ingatkan kuih ketayap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohooo... sekali pandang rupa ketayap ye, sebab warna hijau!

      Padam
  2. Ramainya juadah sesedap
    Selamat menjamu selera seisi keluarga

    BalasPadam
  3. Banyaknya Kak Amie masak. Patutlah seminggu dua yg lepas bersungguh ke Pasar shopping ikan, rupa²nya anak² nak berkumpul ya.

    BalasPadam
  4. Alhamdulilah atas rezeki daripada Allah. Moga akan lebih banyak rezeki yang melimpah buat akak sekeluarga . Aamin

    BalasPadam
  5. Kalau gini gayanya memang licin la Kak, semuanya menyelerakan.
    Seronoklah Fuad, puas makan masakan airtangan mommy :)

    BalasPadam
  6. Sedap semua menu akak, meriah betul tiap hidangan. Lagi-lagi bila ada anak-anak yang dah lama tak makan masakan kita.

    BalasPadam
  7. sedapnya juadah..akak anta sini sket..heheh

    BalasPadam
  8. lapar la tgk menu tgh puasa ni ...lempeng pandan ye tu..cicah sardin sedap tu

    BalasPadam
  9. Taugeh + kucai memang sedap tu tambah-tambah lepas tumis terus makan panas-panas.

    BalasPadam
  10. Semua sedap Kak Amie. Lempeng, cucur jagung, sambal sardin dll aduii terliur betul.

    BalasPadam