Bismillahirrahmanirrahim.
Abang Farid lebih suka memesan sarapan melalui Foodpanda atau makan di Borneo Tree House Restaurant & Catering. Amie dan Encik Suami pula lebih suka meninjau-ninjau di sekitar Kampung Tebobon kalau-kalau terjumpa warung atau gerai makan. Akhirnya Encik Suami memandu keluar dari kawasan Kampung Tebobon, Sepanggar dan kononnya hendak menuju ke Tuaran. Namun begitu, di pertengahan jalan kami singgah sarapan di sebuah warung. Tak ingat apa nama warung tersebut.
Kami minum kopi O dan masing-masing mengambil sedikit sarapan.
|
Amie : Mi Goreng & Sayap Ayam Goreng |
|
Encik Suami : Kuetiaw Goreng & Telur Mata |
Dalam perjalanan pulang ke Borneo Tree House kami singgah tiga buah gerai beli karipap, nasi lemak dan kuih akok.
|
Kerepek Pisang Tanduk |
Kerepek Pisang tanduk ini Amie beli di Tamu Kota Belud. Saja jew masukkan dalam bekas tupperware untuk kudap-kudapan.
Amie bawak bekas sekali masa beli makanan tu? Bagus betul..
BalasPadamLinda pun kalau teringat, kadang2 pegi kafe bawak bekas sekali.. Syg pula nk buang2 plastik, lagi2 plastik cawan..
Suami yang bawa tupperware dari LD. Tujuannya hendak makan mangga udang yang kami bawa dengan anak-anak.
PadamSA pun kadang bawak bekas sendiri pergi beli sarapan...kalau boleh nak elak dari penggunaan bekas pakai buang jenis Styrofoam food container, x bagus untuk bumi dan kesihatan
BalasPadamYa, itulah sebaiknya untuk selamatkan alam sekitar. Praktikkan konsep 3R.
PadamBagus jugak masukkan dalam tupperware tu, Kak Amie. Kedap udara dan selamat dari dimasuki serangga dan cicak, hihi. Rajin betullah Kak Amie bawa tupperware² tu.
BalasPadamEncik Suami yang bawa tu SK.
PadamSedap aihhh kuih akok tu.. sini macam susah nak jumpa pula. Mungkin kena cari kat pasar pagi stadium SA.
BalasPadamKuih akok tu yang jual orang Kelantan. Di Sabah memang banyak orang Kelantan berniaga makanan.
PadamKaripap itu kalau disini namanya "pastel", Mbak.
BalasPadamSaya bingung, "kuih akok" itu apa ya? Setelah saya googling, barangkali kalau disini mirip dengan kue cucur...
Salam,
Karipap di sini inti kentang atau keledek, kadang-kadang ditambah daging, ayam atau sardin dalam tin. Pastel di sini pula bermaksud kuih karipap tetapi inti bihun goreng. Kuih akok itu kuih tradisional negeri pantai timur Semenanjung Malaysia. Diperbuat daripada tepung gandum, telur, gula dan santan dan dibakar dalam oven.
Padamsedapnyaaa kuih akok
BalasPadammakan byk kali pun tetap tak jemu...