Pages

Jumaat, 22 November 2024

Gang Nasi Sejuk Sarapan Apa Minggu Ini?

Bismillahirrahmanirrahim.
Gang Nasi Sejuk kadang-kadang tidak dapat makan serentak. Ada yang tiba-tiba ada tugas, dan ada yang dapat terus ke kantin. Ada yang menunggu dan ada yang makan dahulu kerana selepas itu ada tugas yang sedang menanti. Jadinya, ketika makan tetapi ada yang belum datang, maka tertoleh-tolehlah kami kalau-kalau yang ditunggu munculkan diri.

Hari ini Yus datang dengan membawa sesikat pisang berangan. Nampaknya di pagi Jumaat nan mulia ini, banyak mula yang manis-manis untuk dijamah. Alhamdulillah, rezeki Allah. Semoga kenangan sarapan bersama Gang Nasi Sejuk bertambahlah kemanisannya!

Pisang Berangan


Nano bawa dua bekas tembikai. Sebekas lagi di letakkan di bilik penoreh.


Kita seperti biasa, balik-balik bawa betik!


Yang bawa nasi sejuk, memesan telur dadar.
Walaupun telur dadar kosong tapi tetap menggamit selera.


Nano makan nasi sejuk dengan ayam goreng dari kantin dan telur dadar.

Bekas berisi pengat pisang.

Kita bawa pengat pisang. 
Gunakan pisang sanggar, tambah jagung krim dan sagu biji. Santannya pula yang segar dari kelapa parut. Rasa sedaplah pula pengat pisang yang kita buat kali ini... ahaks! Masuk bakul berlubang ni.

Pengat Pisang

Nasi Lemak Sambal Paru & Sotong Goreng Celup Tepung.

Oleh kerana minggu ini kita bawa bekalan dari dapur, jadi hari Jumaat penghulu segala hari kenalah Encik Suami belanja sarapan. Singgahlah kami di Warung Al Amin beli nasi lemak lauk sambal paru dan sotong goreng salut tepung.

Kek Lapis Masam Manis Sarawak.

Oleh kerana di rumah tidak ada sesiapa yang hendak makan kek lapis Sarawak, jadi kita bawa sajalah ke ladang.

Kelmarin hari Khamis, kita bawa bekal cucur jagung campur udang. Seronok tengok kawan-kawan jamah seketul demi seketul. Nano kata cucur paling sedap di dunia.

Cucur Jagung Campur Udang.


Julik bawa lauk Ayam Palekko'.


Yus bawa roti inti telur.

Buah Betik

Kita bawa buah betik.
Sudah bawa buah betik, bawa pula baki sayur bunga dan pucuk daun petik masakan semalamnya.

Sayur Tumis Bunga dan Pucuk Daun Betik.

Ikan Kekek Goreng

Bawa juga tiga ekor ikan kekek goreng baki makan malam. Orang Sabah panggil ikan sap-sap @ ikan cermin. Colek ikan kekek dengan sambal kemangi memang sedap!

Sambal Kemangi


Hari Rabu, Julik bawa nasi sejuk dengan ikan goreng.

Nasi Sejuk & Ikan Goreng.


Nano pun bawa nasi sejuk dengan telur masin, tambah seketul peha ayam goreng dari kantin.


Sitti seperti biasa, memesan telur dadar dan makan dengan nasi.


Nano bawa terung masak sambal.


16 gulung lempeng cair.

Kita bawa lempeng cair cecah dengan sambal sardin.

Sambal Sardin

Udang Masak Kam Heong.

Huda bawa Udang Masak Kam Heong. Sedap betul, harum aromanya.

Sayur Campur

Kita sempat panaskan baki sayur semalamnya, sayur campur cendawan segar shiitake, kacang manis dan putik jagung serta lobak merah.


Bawa juga limau sunkist.


Terima kasih James belanja kami kuih-muih sawallah, popia sira pedas, karipap dan popia. Terima kasih juga Jus bawa karipap inti sardin dan kek coklat.

Hari Selasa, Mas belanja semua warga ladang dengan barobbo'.

Barobbo'

Sambal untuk menambah pedas bubur jagung @ barobbo'.


Alhamdulillah.
Rezeki Allah jangan ditolak.
Semoga bertambah reseki Mas kerana mengenyangkan perut warga ladang getah.



Nano bawa bekal nasi sejuk dengan ikan cencaru masak asam.


Dalam mangkuk tingkatnya, Nano isi dengan hirisan sengkuang. Dibawanya juga sebotol kuah rojak.


Tidak ketinggalan, telur masin!


Seperti biasa, Sitti memesan telur dadar, makan dengan nasi dan kerabu pucuk paku.


Mas bawa kari kepala ikan putih.

Kari Kepala Ikan Putih

Kita tempah awal-awal mata ikan!


Kita teringin minum kopi panas!
Minum segelas waktu pagi, sampai malam tak boleh tidur.


Julik bawakan kita telur ikan putih. Terima kasih Julik.


Kita bawa tembikai merah dan tembikai kuning.


Sengaja buat kerabu pucuk paku lebih-lebih untuk makan malam.
Kita tambahkan kerisek, isi ikan pelaling dan santan.
Bakinya kita bawa buat bekal menoreh.


Kita pun bawa bekal nasi sejuk, tambah seekor ikan belawis goreng.


Sebagai pelengkap rasa, kita bawa juga sambal kemangi.


Zai bawa nasi lauk kari ayam kerisek.


Terima kasih James, bawa kuih lenggang, kosui, sawalla dan karipap.

Hari Isnin, Nano bawa kuih takir Sarawak. Lemak manis ala amboi-amboi! rindu hendak makan tepung pelita yang original akhirnya terubat juga apabila dapat makan kuih takir Sarawak ini!

Kuih Takir Sarawak


Ikutkan selera memang tak cukup makan sebekas!


Bekalan Nano, nasi sejuk dengan telur masin.


Nano bawa bubur jagung.


Kita bawa daun salad dan Kewpie Dressing Roasted Sesame.

Sos Salad

Sambal Ikan Bilis, Tempe & Terung Pipit

Kita bawa sambal tempe ikan bilis dengan terung pipit. Kebetulan pengurus ladang lalu di tempat kami makan. Kami pelawa makan sama tetapi katanya sudah sarapan di awal pagi. Beliau sangka terung pipit itu kacang peas!

Limau Sunkist


Kek Lapis Sarawak bercampur dengan Kek Belacan @ Kek Hati Pari.


Nano simpankan nasi dengan sambal untuk Jusna yang sedang bertugas.
Jusna tambah seketul ayam goreng beli di kantin.


Sekian.
Coretan kenangan Gang Nasi Sejuk.

3 ulasan:

  1. sedap-sedap menu geng nasi sejuk..paling menggoda sambal kemangi dengan ikan goreng tu kak

    BalasPadam
  2. sedap2 makanannya kak. da lama xmkn popiah sira

    BalasPadam
  3. nampak gambar saja sudah cukup untuk saya terliur

    BalasPadam