Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini, buat pertama kalinya tahun 2024 Amie kongsikan masakan dari dapur sendiri. Dari awal tahun sudah berazam untuk kurangkan masakan berminyak dan lebihkan lauk rebus-rebus saja. Hari ini Amie masak Asam Rebus Ikan Belanak.
Menurut sumber UMPAN - MENGENALI IDENTITI SPESIES KELUARGA IKAN BELANAK, saudara mara ikan belanak juga dikenali dengan nama:
- Rapang
- Kedera
- Jempol
- Belanak Putih
- Belanak Angin
- Jangis
- Pelung
- Puting Damar
- Anding
- Andapong
- Tamok
- Dan Lain-lain
Asam Rebus Ikan Belanak Daun Kemangi |
Ikan Belanak |
Petang tadi mencari ikan. Beli seekor ikan belanak dan seekor ikan tongkol. Seekor ikan belanak bukan boleh kami habiskan sekali makan. Mulut hanya tiga. Firdaus lebih suka hirup kuahnya saja. Suka betul Firdaus dengan rasa kuah yang masam-masam pedas. Masih budak tapi selera ikut orang tua!
Ikan Belanak |
Kami beli seekor ikan belanak seberat 740 gram. Setelah dibersihkan, Amie potong menjadi lima bahagian. Satu bahagian kepala, tiga bahagian isi dan satu bahagian ekor. Bahagian isi Amie simpan dan Amie masak asam rebus bahagian kepala dan ekornya sahaja. Tak tahulah apa nama ikan belanak ini. Asal rupa belanak panggil belanak saja. Mungkin ikan belanak putih.
Sebenarnya Amie suka ikan belanak saiz kecil. Sedap sangat kalau digoreng. Terasa isinya yang lemak dan manis. Tapi jenuhlah hendak menyiangnya. Dulu sewaktu sekolah menengah, Amie selalu singgah di Pantai Jeram sebelum pulang. Waktu air mula pasang, anak-anak belanak berlompatan ke pantai mengikut arus. Kami pun berkejaranlah mengutip seekor demi seekor masukkan dalam kandut (kain sekolah yang kami pakai).
Memang ada bezalah rasa ikan belanak kecil dengan belanak besar. Belanak besar isinya tebal tapi tawar.
Ikan Belanak |
Daun Kemangi |
Masakan asam rebus ikan belanak ini Amie tambahkan daun kemangi. Biasanya orang akan tambah daun kesum atau bunga kantan, tapi daun kemangi pun tidak kalah aromanya! Daun kemangi merupakan keluarga daun selasih tetapi daun kemangi lebih kepada aroma serai.
Resipi Asam Rebus Ikan Belanak Daun Kemangi
Bahan-bahan:
- 2 keping ikan belanak - bahagian kepala dan ekor
- 3 biji tomato - belah 2
- 700 ml air
- 1 batang serai - ketuk dan potong dua
- 2 keping asam gelugur
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- tiga tangkai daun kemangi
- 7 tangkai cili padi
- garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 1 sudu kecil belacan
- 2 tangkai cili kering
Cara memasak:
- Masukkan air bersama serai, bahan kisar dan asam keping ke dalam periuk.
- Setelah mendidih, masukkan ikan belanak.
- Biarkan ikan masak, dan kemudian masukkan pula tomato, cili padi dan juga daun kemangi.
- Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
- Keluarkan asam keping, dan padamkan api dapur.
Daun kemangi sudah layu tenggelam di dasar periuk. Kita bubuh daun kemangi segar sewaktu menghidang. Aromanya memang menyegarkan! Sedap hirup kuahnya panas-panas.
Oh,belanak dengan kedera lain ek..Selama ni saya ingatkan sama..Belum pernah jumpa belanak besar macam tu..Pasti harum semerbak kuahnya dek kemangi tu kan..saya suka haruman kemangi
BalasPadamKedera keluarga belanak.
PadamSy tahu belanak sahaja, itu pun tak boleh cam rupa yg mana ikan belanak, hihi. Terbayang macammana Kak Amie tampung ikan belanak dalam kain bawa balik rumah, hahahaha.
BalasPadamSemenjak duduk LD jarang beli belanak sebab dah biasa makan saiz kecik yang di Malaya. Saiz besar memang isi tebal tapi kalau digoreng tidak ada rasa manis macam belanak kecil.
Padambesar betul saiz ikan belanak kt sana ye kak... dana biasa jumpa kt sini kecik2 je tapi best bila musim bertelur tu penuh semua
BalasPadamYa, Dana. Kak Amie pun suka makan belanak kecil telur penuh.
Padamtampak sedap, saya belum pernah mencuba ikan belanak
BalasPadamSaiz kecil lebih sedap, bagi sayalah.
PadamSedap nya Kak Amie lauk ikan belanak ni.
BalasPadamAlhamdulillah. Sedap, isinya masih segar.
Padamcomel la pulak sisik ikan belanak tu!
BalasPadamAda orang goreng sisiknya sekali Uncle.
Padammakan ikan kuah pedas asam memang cocok kalo ada kemanginya. satu lagi kalo di saya biasanya ada kerupuk, menambah selera makan
BalasPadamRasa lebih menyelerakan kalau ada aroma daun kemangi.
PadamYa, selalu saya nampak ada keropok dihidang sekali kalau makan nasi, mi dan lain-lain di Indonesia.
SA suka ikan ni..kalau baru naik dari laut memang manis isi dia..dulu masa duduk PD, Pak Zain selalu pergi menjala kat laut..memang dapat ikan belanak, ikan kedera ni semua..ada buat masak lemak cili api, bakar dan goreng garing2...rindu pulak moment tu...
BalasPadamSaya pun rindu kenangan lalu semasa di Malaya! Sedapnya makan ikan belanak goreng.
PadamHirup panas-panas lauk begini dah cukup membangkit selera dah kak Amie. Marilah kita kurangkan makanan bergoreng, rebus-rebus je. Rasanya macam tak pernah makan ikan belanak ni.
BalasPadamAyok Fizah. Kurangkan goreng-goreng, biasakan yang rebus-tebus.
PadamSudah jarang jumpa ikan belanak kak Amie, mungkin jenis ikan lain bisa jugak ya di masak bumbu ini, saya suka ikan berkuah asam gurih dan sedikit pedas, bisa nambah lagi😀👍
BalasPadamSenang masak begini kan. Hirup kuahnya yang masih panas, memang enak banget!
Padammacam ikan singgang juga rupanya.. Ldy tak pernah masak ikan ni.. daun temangi pun ni first time tengok.. sedap lauk cair2 tanpa santan mcm ni.. sedap hirup kuahnya..
BalasPadamYa, masak rebus-rebus saja. Kemangi ini keluarga selasih tapi kemangi harum lembut seakan-akan aroma serai.
PadamMasak singgang pun sodap
BalasPadamSaya tak suka ikan ni
BalasPadamTapi telur dia
Fuhhh
Tuu yang saya capai dulu
Kalau ada rasa lemak2 tu…
Rasa macam tak nak berhenti makan je hahaha…
Tak pernah beli lagi ikan ni.....daun kemangi pun tak pernah beli jugak.
BalasPadamDulu di rumah Aceh mama tanam daun kemangi. Saya pun sukaaa banget makanan yg pakai kemangi . Krn jadi haruuuum ❤️❤️.
BalasPadamKalo skr beli kemangi di pasar kalo nak buat sambal tempe, atau saya jadikan lalapan makan dengan sambel terasi 😄👍. Kalo kata mama, bikin badan wangi kalo sering makan kemangi hahahah