Pages

Selasa, 21 November 2023

Kerabu Pucuk Paku Perut Lembu dari Kelantan

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini teruja menyiapkan Kerabu Pucuk Paku Perut Lembu resipi orang Kelantan.
Sayangnya hujan turun dengan lebatnya dan gambar pun tidak berapa terang. 

Istimewanya Kerabu Pucuk Paku Perut ini diolah dengan gabungan isi ikan selayang, ditambah dengan santan dan kelapa sangai! Encik Suami pula sukakan kerabu yang agak berkuah, jadi kita pun lebihkan santannya. Gigihlah kita membuat kelapa sangai. Amie gunakan sebiji kelapa parut, separuh disangai dan separuh dikisar untuk mendapatkan santan pekat.

Kerabu Pucuk Paku Perut Lembu 


Terima kasih Khatirah Razali atas perkongsian resipi KERABU PUCUK PAKU PERUT LEMBU DARI KELANTAN yang sangat sedap ini. Amie tidak makan dengan nasi, sebaliknya hanya meratah begitu saja.

Tak rugi mencuba resipi dari negeri pantai timur ini! Terasa lada hitamnya yang dikisar bersama bawang merah dan isi ikan selayang. Memang sempurna dan cukup rasa lemak, manis, masin dan masamnya.


Kerabu Pucuk Paku Perut Lembu


7 ulasan:

  1. Berbunyi perut SA saat baca entry kak amie ni...nampak sedap betul...

    BalasPadam
  2. sedapnya. memang suka kerabu perut ni favourite.

    BalasPadam
  3. Meneguk liur lihatnyaaa 🤣😄. Daun pakis itu banyak di sumatera , tapi di Jawa effort lebih lah nak cari 🤣. Susah sangat di pasar. Terkadang harus pesan dari seller yg berasal dari Sumatera. Mama sering buat, tapi di sini saya tak pernah bikin Krn memang tak pernah dpt sayurnya 😅

    BalasPadam
  4. sedapnya.. kalau saya mst akn pilih perut tu je.. hihihi... ratah pun sedap ni

    BalasPadam
  5. aduh menggodanya kak, kalau dana pun mmg ratah je lagila peminat perut

    BalasPadam