Bismillahirrahmanirrahim.
Ada seekor ikan bawal hitam seberat 800 gram dalam peti sejuk. Ada lebihan setengah kotak kecil santan kara. Kali ini hendak olah ikan bawal hitam masak kari tapi bubuh santan sikit. Sedap betul makan nasi tengah hari tadi lauk Kari Ikan Bawal Hitam, sambal belacan dan hirisan timun jepun.
Resipi Kari Ikan Bawal Hitam
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan bawal hitam seberat 800 gram - bersihkan - kerat menjadi dua bahagian
- 5 biji kacang bendi - potong 2
- 1 biji tomato - belah
- 1 biji cili merah - belah dua
- 1 pelepah daun kari - lurutkan
- 1 batang serai - ketuk
- 1 sudu kecil halba campur
- 1 sudu kecil biji sawi
- 3 sudu besar serbuk kari ikan dan udang 888
- 2 sudu besar serbuk kari ayam & daging 888
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1 labu bawang besar - hiris
- 4 cawan air
- 1/2 cawan santan kotak KARA
- garam / gula / perasa pilihan
- 1/2 cawan minyak
- 1 - 2 sudu besar jus limau nipis - ikut kemasaman yang diingini
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 2 cm halia
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar hiris, bahan tumbuk, serai, halba campur, daun kari dan biji sawi.
- Setelah bahan tumis layu dan terbit aroma, masukkan serbuk kari. Perlahankan api dapur.
- Untuk menghalang tumisan terlalu kering, masukkan satu cawan air. Masak sehingga terbit minyak.
- Masukkan 3 cawan air lagi dan biarkan kuah mendidih dan terbit minyak sekali lagi.
- Seterusnya masukkan ikan bawal hitam.
- Biarkan sehingga ikan masak di bahagian bawah dan terbalikkan supaya bahagian sebelah lagi masak.
- Masukkan kacang bendi dan tomato.
- Tuangkan santan kotak.
- Perasakan dengan gula / garam / perasa pilihan.
- Setelah kuah kari mula mendidih lagi, tuangkan jus limau nipis.
- Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
Kari Ikan Bawal Hitam |
Kari Ikan Bawal Hitam ini sangat sedap! Amie 'sembunyikan' sebelah ikan untuk dijadikan cecahan lempeng cair petang tadi. Encik Suami belu kuih, jadi tak jadilah buat lempeng. Esoklah... in syaa Allah.
saya tak pernah masak kari ikan bawal hitam ni, selalu goreng ataupun masak sweet and sour je. boleh try next time beli ikan ni sebab nampak sangat2 sedap
BalasPadamNampak sedap. Terima Kasih atas resepinya.
BalasPadamsaya familiarnya ikan sarden hehe
BalasPadamSedapnya ikan bawal hitam masak kari...
BalasPadamKari kaw-kaw ni... cicah roti pun ngam!
BalasPadamBiasa kalo bawal saya selalu coba yg goreng atau bakar. Tapi melihat menu di kari, memang lah kliatan enak 🤤🤤👍. Selalu saja menggoda masakan kak Amie ini ❤️❤️
BalasPadamBawal masak kari memang mabeles :D
BalasPadamterbaik kari amie sedap menyelerakan
BalasPadambawal mmg fav sy masak apa pun sy bedal je. terima kasih kak share resepi👍🫰
BalasPadam