Bismillahirrahmanirrahim.
Ikan Jepun juga dikenali dengan nama:
- Ikan Delah @ Ikan Ekor Kuning - Indonesia
- Ikan Sulig - Sabah
- Dalagang Bukid - Filipina
MIL panggil ikan buntut kuning! Menurut MIL isi ikan buntut kuning ini sangat sesuai dijadikan serondeng dan makan dengan kerak!
Ikan Sulig @ Ikan Jepun |
Walaupun bentuknya agak leper tetapi isinya penuh, putih dan sangat lembut. Senang dibersihkan kerana sisiknya kecil dan lembut.
Siapa tak geram melihat jejeran ikan sulig segar di Eco Fresh Sri Perdana.
Goreng saja pun sudah cukup sedap!
Rembatlah dua ekor! |
RESEPI TRADISI YANG SEDAP : KEPEDEL @ CEMPEDEL |
Tiba-tiba teringin makan kepedel dan serondeng ikan sulig! Mudah-mudahan mambang rajin segera terbang dari Tanah Jauhar ke LDU!
sekali pandang macam ikan kerisi pun ada amie, kak ana rasa pernah makan di jadikan ikan bakar di gerai Sabahan kat KL ni, sedap isinya .
BalasPadamBuat bakar pun sedap ni
BalasPadamnampak elok cantik ikannya kak, bulat molek depan nya tu
BalasPadamIkan ni pernah tengok tapi tak tau nama. Sedap nampak kepedel tu. Boleh try nanti.
BalasPadamSaya rasa, macam tak pernah nampak ikan sulig ni di tempat saya. Nampak besar, ikannya.
BalasPadamIkan Jepun ni dah jadi ikan fav SA kak..
BalasPadamOoooo ini ka namanya ikan jepun.... Tak pernah rasa isi ikan jepun ni :)
BalasPadamNampak sedaaaap kak amiiii 😍😍😍. Ikan ini fav saya juga. Tapi tak pernahlah buat sendiri. Saya msh blm pandai masak ikan, dan lagi yg suka cuma saya 😅. Makanya kalo nak makan ikan, saya prefer beli saja.
BalasPadamMemang sedap ikan ekor kuning nih..mama dulu sering buat ❤️. Biasa di bakar.