Pages

Jumaat, 11 Ogos 2023

Kuih Nek Katik @ Rempeyek Cocos

Bismillahirrahmanirrahim.
Dulu-dulu kalau hendak makan rempeyek kenalah tunggu hari raya. Waktu itu banyaklah rempeyek yang terhidang selain kerepek ubi, kerepek keladi, keledek pisang, halwa kolang-kaling dan sebagainya. Rempeyek pula tidak terhad kepada rempeyek kacang tanah, tetapi ada rempeyek lain seperti rempeyek kacang dal dan rempeyek kacang hijau yang disebut juga dengan nama tumpi.

Dari segi rasa pula sudah tentulah sedikit demi sedikit hilang beberapa jenis bahan rempeyek asli. Kalau dahulu, ketika mengunyah rempeyek akan tergigit ketumbar biji dan jintan manis yang pecah separuh. Walaupun tidak banyak kacang tanah, kacang dal atau kacang hijau tetapi makan bahagian rempeyek sahaja sudah cukup enak dan mengasyikkan!

Begitulah, perubahan waktu turut membawa bersama perubahan olahan kuih-muih tradisional. Dahulu pernah makan rempeyek beraroma kencur, dan ada juga rempeyek yang ditambah dengan hirisan daun limau purut.

Di kampung Encik Suami pun ada rempeyek juga, tetapi dalam sijil lahirnya bernama Kuih Nek Katik. Kalau Bonda kita masukkan kacang tanah bulat sebiji-sebiji, tapi MIL akan goreng dahulu kacang tanah dan kemudian tumbuk kasar. Sewaktu hendak menggoreng rempeyek, MIL akan masukkan kacang tanah goreng yang ditumbuk kasar tadi. Cara dan bahan MIL buat Kuih Nek Katik juga sama dengan Bonda kita buat rempeyek.

Baru-baru ini Amie terpandang bungkusan rempeyek di sebuah kedai makan. Rupanya Rempeyek Ikan Bilis @ Rempeyek Cocos dari kampung Encik Suami. Sebungkus mengandungi  rempeyek seberat 200 gram dengan harga RM13.00.


Kuih Nek Katik @ Rempeyek Cocos


Rempeyek Cocos
RM13.00

Sebungkus Rempeyek Cocos @ Kuih Nek Katik ini tidaklah banyak mana. Amie seorang yang habiskan! Istimewanya bahan rempeyek ini diadun bersama ketumbar biji dan jintan manis! Aduhai.... sudahlah rangup, cukup rasa pula. Ditambah dengan gigitan rempah ketumbar biji dan jintan manis sewaktu mengunyahnya,  terus membawa kenangan masa lalu yang sudah begitu lama ditinggalkan! Sesungguhnya makan Kuih Nek Katik @ Rempeyek Cocos mampu mengembalikan memori silam.


12 ulasan:

  1. Olahan resipi mengikuti peredaran zaman dan pembuatnya. Unik namanya..Suka juga ada ketumbar dan jintan manis. Itu yang buat lagi sedap tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Barangkali cita rasa generasi muda hari ini sudah berubah. Itu sebabnya bahan olahan kuih tradisional pun banyak yang berubah.

      Padam
  2. Saya suka rempeyek yg nipis, ada ikan bilis goreng, kacang tanah dan berempah jintan manis dan ketumbar tapi selalu dapat rempeyek yg tebal susah digigit dan kacang tanah pun tak sebanyak mana. Sudahnya saya jarang2 beli rempeyek takut kecewa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Carneyz.
      Kalau jumpa yang berempah memang sedap sangat. Tapi jarang jumpa pula.

      Padam
  3. Rempeyek ada rempah saya suka, tapi payah jumpa

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap kan yang berempah. Tidaklah rasa makan tepung kosong hihihiii.

      Padam
  4. wahhhh 1st time dgr nama Nek Katik hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Unik kan?
      Itulah nama yang diberi oleh orang Melayu Cocos.

      Padam
  5. Ye, sekarang rempeyek sepanjang tahun!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rempeyek tak sepanjang tahun itulah juga yang gurih.

      Padam
  6. puas hati ni kak dpt makan sekeping pun dah rs kenyang😀

    BalasPadam
  7. Sy teringat pembantu mak mertua, gunting kacang tanah kecik² utk dibuat rempeyek. Sy panggil tempeyek, hehehe.

    BalasPadam