Pages

Selasa, 27 Jun 2023

Sup Ayam Yang Berkhasiat dan Menyihatkan!

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom sesekali lari dari hirup kuah yang berempah! 
Sekurang-kurangnya dua atau tiga kali dalam seminggu Amie akan renih sup ayam, tambah kurma merah, lobak merah dan cendawan shiitake serta white fungus. Hanya masukkan potongan sebiji bawang besar, beberapa ulas bawang putih dan hirisan halia muda. 

Untuk menghasilkan Sup Ayam Yang Berkhasiat dan Menyihatkan sebaik-baiknya gunakan isi ayam tanpa kulit terutama bahagian dada. Amie tiada dada ayam, yang ada hanya sayap ayam. Kalau kulit sayap ayam disiat, tinggallah tulangnya dengan sedikit daging yang terselit! Baiklah gunakan semua bahagian sayap!

Amie sengaja pilih halia muda, sebab boleh kunyah sewaktu makan!

Sup Ayam Yang Berkhasiat dan Menyihatkan


Bahan-bahan:
  • 4 keping sayap ayam - bersihkan - potong 2
  • 11 biji kurma merah
  • 2 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang - toskan airnya - potong 2-4
  • 1 batang lobak merak saiz sederhana - kupas kulit - potong serong
  • 1 cawan white fungus - rendam hingga kembang - toskan airnya
  • 1 cawan potongan brokoli
  • 1 cawan potongan kobis bunga
  • 3 cm halia muda - hiris nipis
  • 1 labu bawang besar - potong 6
  • 7 ulas bawang putih - kupas kulit
  • 2 liter air
  • garam / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Jerang periuk di atas api dapur. Tuangkan air.
  2. Masukkan sayap ayam, kurma merah, lobak merah, cendawan shiitake, white fungus, bawang besar, bawang putih dan hirisan halia.
  3. Gunakan api besar dan biarkan masakan mendidih.
  4. Kemudian perlahankan api dapur, dan tutup periuk.
  5. Renih sehingga kurma merah pecah, ayam dan lobak merah empuk.
  6. Buka penutup periuk.
  7. Masukkan brokoli dan bunga kubis.
  8. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
  9. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Kita suka sudukan kuah sup ini ke mulut budak Firdaus!

13 ulasan:

  1. terbau-bau aroma sup sampai ke sini ni kak....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tambah cendawan shiitake memang menjadi aromanya.

      Padam
  2. Lama tak nampak sup ayam Kak Amie. Mambang rajin nampaknya dah mula terbang2 di LD, hihi. Halia muda sedap ya kak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau masak sup campur hirisan halia muda, memang sedap kunyah sekali waktu makan.

      Padam
  3. Untuk sop paling enak bagian memang bagian sayap.

    BalasPadam
  4. Sedapnya..buat segar badan ni...agak2 Mak Pah bleh x makan white fungus dan cendawan shiitake tu erk..rasa nak buat macam ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. White fungus memang sedap SA, waktu makan bayang-bayangkan bird nest. Maklumlan sarang burung harga kayangan langit ke 11, jadi renih sajalah white fungus hihihiii.

      Padam
  5. Alaaaa... hari ni takde foto Daus....

    BalasPadam
  6. Wah sedap ni, saya suka buat, suka masak dalam periuk tembikar. lembut liut je ayam setelah direneh dlm api kecil lama sikit.

    BalasPadam
  7. Bila cikgu bubuh sup dalam periuk tembikar, teringat ada orang bagi claypot tu tapi tak guna lagi sebab kecil.. macam yang guna di food court.

    BalasPadam
  8. meriah betul sup ayam kak amie ni. kalau buka resto kompem semangkuk mcm ni RM30++😀😁

    BalasPadam