Pages

Khamis, 22 Jun 2023

Masak Apa Tak Jadi Hari Ini?

Bismillahirrahmanirrahim.
Balik kerja, rasa agak letih. Selepas solat zohor baiklah berehat dahulu sambil menonton televisyen. Sebelum itu sempat keluarkan ikan cencaru dan kelapa parut dari freezer. Cadangnya selepas berehat sebentar, hendak masuk dapur masak nasi dan bakar ikan cencaru sumbat kelapa. Teringat ada kacang panjang, bolehlah hiris-hiris dan tambahkan telur. Sudah terhidu-hidu aroma telur goreng kacang panjang yang semerbak!

Dipendekkan cerita, televisyen yang tonton kita tidur!
Terjaga dari tidur, sudah masuk waktu asar. Masuk ke dapur, tengok ikan dan kelapa parut sudah nyahbeku. Baiklah masak nasi dahulu. Kemudian kita solat asar dan masuk semula ke dapur. Terpandang pokok ketumbar jawa dalam pasu menerusi tingkap dapur, kita pun keluar dan ambil beberapa helai. Terbayang pula betapa sedapnya kalau buat sambal kicap bubuh hirisan daun ketumbar jawa!

Kita pun bilas ikan cencaru, bubuh garam kunyit dan sedikit minyak. Pasang api dapur dan letakkan kuali non stick. Susun ikan cencaru di atasnya.

Eh! Bukankah hendak panggang ikan cencaru sumbat!
Allahu Akbar!

Itulah! Banyak sangat mimpi dalam tidur sampai terlupa hendak masak apa.
Kelapa parut hendak dibuat apa?

Tak apa. Terlanjur panggang ikan cencaru, kita buatlah pula sambal kelapa. Tak dapat sumbat kelapa, kita makan ikan cencaru panggang dengan sambal kelapa.

Ikan Cencaru Panggang & The Gang

Pokok ketumbar jawa.

Daun ketumbar jawa.

Ikan Cencaru Panggang.

Sambal Kelapa


Sambal Kicap Ketumbar Jawa

Telur Dadar Kacang Panjang

Ikan Cencaru Panggang
Telur Dadar Kacang Panjang
Kacang Bendi
Daun Salad
Sambal Kelapa
Sambal Kicap Daun Ketumbar

Sambal Kelapa

Bahan-Bahan:

  • 2 cawan kelapa parut
  • 1 tangkai cili merah
  • 15 tangkai cili padi
  • 2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut - toskan airnya
  • 3 biji bawang merah
  • jus limau kasturi secukup rasa
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara:
  1. Tumbuk cili merah dan cili padi. 
  2. Tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
  3. Masukkan udang kering dan bawang merah. Tumbuk hingga sebati.
  4. Kemudian masukkan secawan kelapa parut dan tumbuk sedikit, jangan sampai hancur.
  5. Keluarkan bahan tumbuk, masukkan dalam sebuah bekas. Tuangkan secawan lagi kelapa parut.
  6. Tuangkan jus limau kasturi. Gaul rata.
  7. Jika kurang rasa, bolehlah tambah bahan perasa yang diperlukan.

23 ulasan:

  1. Apa2 yang Kak Amie masak, semua nampak menyelerakan. Mesti cuba buat sambal kelapa tu makan dengan ulam2 atau ikan bakar 🤤

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Carneyz.
      Sambal kelapa memang sedap makan dengan ulam-ulaman. Gaul dengan nasi putih dan makan dengan ikan pun sudah cukup menyelerakan.

      Padam
  2. Baca blog k.amie mlm² camni tiba² rasa lapar la plak.. sedap betul lauk akk yg simple tu makan bersama nasi panas.. bestnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jemput makan Aini.
      memang menambah nasi kalau lauk begini hihihii.

      Padam
  3. sedapnya kak.. and cantik presentation nya.. baru terfikir jugak weekend ni nak masak ikan bakar + air asam..dap dap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedapnya ikan bakar air asam!
      Terus rasa kecur.

      Padam
  4. sempat jugak lelapkan mata ye kak, dana ni kadang kt opis menguap2 konon balik rumah lps kerja kul 5 lebih nak tidur kejap tapi tak boleh tidur. Takut terlajak hehhehehe. Subur pokok ketumbar jawa akak, sedap bau nya masuk dalam sambal cicah tu kan kak. Sedap tengok menu akak tu... terliur

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakak memang layan dulu penat Dana.
      Kemudian barulah masuk dapur.
      Pokok ketumbar jawa Dana masih hidup subur tak?

      Padam
  5. pernah juga macam tu kak,nak masak lain tapi lain yang jadi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan.
      Entah apa yang difikirkan, lain pulak jadinya.

      Padam
  6. Kalau amie jadi adik saya..sure dapat makan sedap2..hehehehehe..

    BalasPadam
  7. Belum pernah jumpa pokok dan daun ketumbar jawa.. satu hari nanti nak cari dan tanam juga lah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, mungkin ada di pasar tani atau di nurseri.

      Padam
  8. Tak pernah guna daun ketumbar jawa. Nampak subur bila di tanam. Sedap ye kalau di bubuh dalam sambal kicap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ikut-ikut buat sambal kicap bubuh daun ketumbar jawa macam kawan-kawan di sini. Sedaplah.

      Padam
  9. sambal kelapa akak tu mengancam.. Makan dengan nasik dan ikan bakar pun da bertambah nasi tu kak..

    BalasPadam
  10. SA pun x pernah makan ketumbar jawa...jumpa pun jarang rasanya...

    BalasPadam