Pages

Rabu, 24 Ogos 2022

Pindang Ikan Bunak @ Tudung Periuk & Terung Goreng Belacan

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini lewat sedikit pulang kerana hadiri mesyuarat.  Sampai rumah terus masuk dapur. Nyahbeku ikan bunak @ tudung periuk @ telinga gajah. Banyaknya nama ikan nan satu ini! Ikan ini dimasak apa pun sedap. Bahagian tepinya berlemak. Akhir-akhir ini Encik Suami suka makan ikan rebus-rebus sahaja. Sebelum jamah nasi, Encik Suami makan buah dahulu. Sayur seperti salad, memang wajib ada dalam hidangannya. 

Siaplah hidangan makan tengah hari yang terlewat, merangkap makan malam. Kita pula teringin makan terung goreng belacan. Jadi, ada Pindang Ikan Bunak dengan Terung Goreng Belacan. Cukuplah lauk-pauk untuk disantap berdua dengan Encik Suami.

Hidangan Makan Tengah Hari.

Ikan Bunak @ Tudung Periuk @ Telinga Gajah Masak Pindang.


Terung Goreng Belacan


Bahan-bahan:
  • 1 biji terung taiwan seberat 400 gram - potong ikut citarasa - rendam dalam air sebelum digoreng supaya tidak lebam
  • minyak untuk menggoreng
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
Bahan kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 5 tangkai cili merah 
  • 10 tangkai cili padi
  • 1 sudu besar belacan
Cara memasak:
  1. Goreng terung sehingga kekuningan dan angkat. Toskan.
  2. Tinggalkan 4 sudu besar minyak gorengan terung di dalam kuali.
  3. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
  4. Tuangkan bancuhan pati asam jawa, garam / gula / perasa pilihan.
  5. Biarkan sambal mendidih seketika.
  6. Masukkan terung goreng.
  7. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
Nasi & Ulam-Ulaman.

Pindang Ikan Bunak

Walaupun teringin makan Terung Goreng Belacan, tapi Pindang Ikan Bunak juga yang diterkam terlebih dahulu. Wahai ikan bunak pindang, kenapalah engkau sedap sangat?


12 ulasan:

  1. aduhai sedap nya kak oi.... sedap hirup kuah pindang ikan tu

    BalasPadam
  2. unik namanya ikan bunak...lama tk mkn buah betik

    BalasPadam
  3. sampai 3 namanya..hehe..kt semenanjung ada nama lain kot...nampak iras2 ikan bawal..

    BalasPadam
  4. Tudiaaaaa....
    ikan tudung periuk pulak...seronoknya dapat makan ikan segar..eh,seronok ke sedap...hihihi
    Macam nak terbang pi LD tumpang semangkuk

    BalasPadam
  5. Pertama kali dengar nama ikan ni Kak :)
    Nampak segar bugar petai tu, sedapnya!

    BalasPadam
  6. Menu Kak Ami ni mmg sesuai utk org yg berdiet. Sihat dan sedap!

    BalasPadam
  7. Suka pindang juga! Kuah kena banjir hehe

    BalasPadam
  8. nampak macam ikan bawal ikan ni

    BalasPadam
  9. Betik memang Fav SA...seminggu 2-3 kali mesti makan....ikan telinga gajah ni biasa pak zain buat goreng kicap..nanti kalau dia beli lagi bleh la buat masak pindang

    BalasPadam
  10. Aduh, pelik2 nama ikannya Kak Amie. Jenuh juga menghafal jika perlu ke pasar, hihi.

    BalasPadam
  11. Sekali pandang macam ikan bawal.. hehehe..
    satu ikan, banyak nama..

    BalasPadam