Beberapa hari lepas , sewaktu buka freezer untuk keluarkan daging ayam tiba-tiba terbau aroma pandan. Rupanya Encik Suami masukkan sebungkus besar kuih kocong frozen. Katanya, anak buah beli dari Kota Kinabalu. Kalau nak makan, hanya perlu kukus sahaja. Oleh kerana jumlahnya agak banyak untuk sekali makan, jadi Amie bahagi dua. Separuh Amie kukus untuk sarapan pagi dan separuh lagi keesokan harinya Amie kukus untuk minum petang.
Istimewanya kuih kocong ini dibungkus dengan daun pandan. Biasanya kalau kami beli, kuih kocong dibungkus dengan daun buluh dan saiznya agak besar. Kuih kocong daun pandan ini pula lebih kecil dan sangat comel pula ditambah dengan harum wangi daun pandan!
Kuih kocong daun pandan yang dikeluarkan dari freezer. Tak perlu nyahbeku sebelum dikukus. Terus sahaja masukkan dalam periuk pengukus. Amie kukus selama 20 minit.
Kuih kocong daun pandan selepas dikukus.
1st time tengok dan nampak menyelerakan.
BalasPadamMacam-macam kuih di LD.
Tak pernah jumpa kuih ni di Malaya, Kak Amie.
BalasPadamPertama kali dengar nama kuih ni. Rupanya menggoda untuk dicuba.
BalasPadamRajin siapa yang boleh buat kuih ni, kecil je bungkus.
waaaaa menariknya kak, pertama kali nampak... mesti sedap kan ada inti tuh
BalasPadamSekali baca Pocong... Rupanya Kocong!
BalasPadamCantik kemas bungkusannya..
BalasPadamKalau saya jumpa...wajib beli ni...Menarik dan cute...sayang nak makan
terbau bau aroma pandan sampai depan tab ni
BalasPadamnampak macam sedap ni....nak cubaaaaaa
BalasPadamoh kuih kocong rupanya. Yang orang china jual macam tu bungkusannya kuih apa ya
BalasPadamMacam pulut berinti je. emm unik kemas balutannya
BalasPadamkenapalah kuih macamni takde di sini ye kak...
BalasPadamPertama kali mengenali Kuih kocong daun pandan. Kuih berasaskan pulut ni jarang tak sedap. Rasa satu mesti tak cukup ni.
BalasPadamtak pernah dgr psl kuih ni, nmpk sedap jgk
BalasPadampulut ke tu? mesti sedap ni sebab saya suke pulut dna kacang tanah....
BalasPadamAnything from pulut mesti menarik minat ammi
BalasPadamIn tiny yang lain sedikit. Oh manis pedas.
BalasPadam