Pernah dengar masakan yang diolah dari kulit cempedak? Maksudnya kulit cempedak dikupas, dan diambil bahagian isi kulit serta jeraminya. Biasanya bahagian ini akan dijeruk dan sebut mandai. Orang kampung kami walaupun kebanyakannya masyarakat Jawa, tetapi sebahagian lagi berketurunan Banjar. Dari segi bahasa pula, kalau orang Banjar jumpa orang Jawa, memang fasih betul bercakap Jawa. Yang Jawa pula tetaplah dengan bahasa Jawanya. Terlebih seronok dengar jiran tetangga Banjar bercakap Jawa. Sudahlah begitu, orang Banjar di kampung kami pakar pula buat nasi ambeng! Mereka jual di pasar malam. Haaa... inilah hasilnya hidup sekampung dengan pelbagai keturunan! Penduduk kampung kami walaupun keturunan Banjar pandai cakap bahasa Jawa, pandai makan nasi ambeng dan pandai sediakan nasi ambeng!
Oh! Kembali cerita tentang kulit cempedak. Kami yang keturunan Jawa tak jadikan kulit cempedak sebagai mandai. Kami tak buat jeruk mandai tetapi kami jadikannya sebagai sambal goreng. Pernah dengar Sambal Goreng Jawa? Begitulah kira-kiranya resipi Sambal Goreng Kulit Cempedak! Adalah sedikit bahan-bahan masakan Jawa seperti tempe yang dicampur dalam Sambal Goreng Kulit Cempedak.
Orang kampung kata kulit cempedak yang sudah jadi sambal goreng rasanya macam dapat makan ayam! Kalau disebut ayam sudah tentulah sangat sedap. Bukan bermakna rasa kulit cempedak itu seperti rasa ayam tetapi diibaratkan keenakannya itu seolah-olah sedang makan ayam. Maklum sajalah, zaman dahulu nak makan ayam pun kena tunggu menjelangnya hari raya atau majlis kenduri-kendara di kampung!
Nanti Amie kongsikan resipinya di bawah.
Hari ini, selain Sambal Goreng Kulit Cempedak Amie masak Ikan Bolu @ Susu Rebus Kuning. Untuk Firdaus pula Amie gorengkan ayam, dan tuangkan Sambal Tomato Versi Udang Kering. Amie gunakan juga sambal tomato sebagai perendah Peria Tumis dengan Udang. Amie tambahkan hirisan bawang besar dan garam.
Sambal Goreng Kulit Cempedak. |
- Nasi Putih
- Sambal Goreng Kulit Cempedak
- Ikan Bolu @ Susu Rebus Kuning
- Peria Tumis dengan Udang
- Ayam Goreng Sambal Tomato Versi Udang Kering
- Ulaman Lettuce
- Buah Betik
Peria Tumis dengan Udang. |
Ulaman Lettuce |
Buah Betik. |
- 2 cawan kulit cempedak yang sudah dikupas / dibersihkan - potong ikut saiz yang disukai - gaul dengan sedikit garam - bilas - toskan
- 1/2 cawan ikan bilis
- 1 cawan hirisan tempe
- 1 cawan hirisan kacang panjang
- 10 tangkai cili padi - hiris (boleh gunakan cili merah atau cili hijau)
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 3 biji bawang merah - hiris
- 1 labu bawang besar
- minyak secukupnya
- garam / gula / perasa pilihan
- Panaskan minyak. Goreng kulit cempedak seketika. Angkat dan toskan.
- Goreng tempe pula. Amie goreng sekejap sahaja. Agak-agak masak, boleh angkat dan toskan.
- Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan.
- Tinggalkan 4 sudu besar minyak di dalam kuali.
- Tumis bawang putih dan bawang merah serta cili padi atau cili merah /hijau.
- Setelah bawang kekuningan, masukkan kacang panjang. Kacau beberapa kali dan kemudian masukkan kulit cempedak, tempe, ikan bilis dan bawang besar.
- Taburkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
- Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
saya sudah lama kenal nama masakan mandai dari kulit cempedak untuk camilan. bukan untuk sambal. Kapan ya bisa nyicipnya. Selamat malam, ananda Ami.
BalasPadamYa, memang mandai sudah dikenali dari dulu lagi. Sambal kulit cempedak ini olahan keluarga kami.
PadamKali pertama dengar orang masak kulit cempedak. Rare betul resepi ni. Sedap tu kalau rasa macam ayam
BalasPadamRasa sambal kulit cempedak bukan macam ayam tetapi seakan-akan sedang makan ayam untuk menunjukkan keenakannya. Maklumlah orang dulu-dulu susah nak makan ayam, jadi bila dapat makanan yang rasanya sedap, kononnya macam makan ayamlah hehehee.
Padamoh faham. ingatkan sebijik rasa ayam.
PadamWah!! Kak, semalam masak biji cempedak, hari ni kulit cempedak pula. Kalau masak style sambal jawa tu mesti sedap. saya suke sambal goreng jawa tu. Tapi inilah kali pertama dengan orang makan kulit cempedak...
BalasPadamKulit cempedak ni sebenarnya dah lama orang makan Afeezz. Dalam masyarakat Banjar, kulit cempedak yang dijeruk dipanggil mandai memang sudah jadi salah satu hidangan tradisi. Cuma kami, yang berjiran dan bermasyarakat sekampung dengan orang Banjar, jadikannya sebagai sambal goreng untuk hidangan keluarga.
Padamowhhh... tapi saya memang tak pernah dengar lah apa2 menu dr kulit cempedak ni. kalau nangka masak lemak tu ade lah
PadamUniknya . Ccl baru tahu kulit cempedak boleh dijadikan salah satu menu masakan
BalasPadamAlhamdulillah.
PadamAda manfaatnya perkongsian kali ini kan CCL.
Saya baru je tahu mandai ni dalm blog kak amie dan mamacella. Bunyinya macam sedap tu kalau sedap semacam rasa ayam. Macam sedap masak sambal jawa tu. Mahunya tak sedap, habis licin pinggan tu ha...Nampak betul sedapnya. Saya pulak tak ada rezeki lagi nak mencempak. Belum mencari. Hehe...
BalasPadamBetullah dunia masakan ini sangat meriah, tiada sempadannya kan Fizah. Ia tetap sama macam rasa cempedak, cuma kesedapannya seolah-olah sedang makan ayam heheheee.
PadamSetuju tu kak amie. Berguna juga kulit cempedak ni. Dari dibuang boleh juga dijadikan masakan. Cuma itulah, ikut tempat juga. Kalau tempat saya memang tak pernah ada orang buat mandai ni. Mungkin juga sebab bukan jawa kot.Teringin nak rasa tapi kena rasa mandai dari yang pakar buat dulu, kena rasa yang original dulu :)
Padamtak pernah makan lagi... selalunya terus buang jer kulit cempedak tu.
BalasPadamYa, biasanya buang saja kulit tu.
PadamMacam-macam lauk ada.. Rambang mata nak makan yang mana 1.. Hehe
BalasPadamKalau ada masa memang saya layan selera keluarga. Maklumlah selera anak dengan selera emak bapa tak sama. Kalau tak ada masa, setakat goreng ikan, sayur dan dadar telur untuk Firdaus saja.
PadamMacam2 menu rate yg ada dlm blog cikgu ..yg tak oernah terpikir pun ada
BalasPadamItulah uniknya negara kita. Macam-macam kaum, macam-macam budayanya. Masakannya pun pelbagai.
PadamBenda baru bagi saya. Betul gunakan bahagian-bahagian cempedak.
BalasPadamItulah keunikan dan keistimewaan budaya masyarakat di Malaysia yang kaya dengan pelbagai masakan.
Padamwah saya orang jawa pun tak pernah rasa sambal goreng kulit cempedak. kalau dah rasa macam ayam mesti sedap.
BalasPadamKami ini sudah sebati dengan masyarakat Banjar. Sekampung dengan jiran Banjar. Satu kelas dengan kawan Banjar. Kalau orang Banjar pandai buat nasi ambeng, kami pun pandai buat sambal kulit cempedak hihihiiii. Rasa kulit cempedak bukan macam rasa ayam, cuma apabila makan terasa seolah-olah sedang makan ayam. Begitulah nak tunjukkan keenakan kulit cempedak tu.
PadamWah,menu baru bagi saya...
BalasPadamSaya biasa makan mandai sahaja.Belum pernah try kulit cempedak fresh..Mesti harum swmasa memasak ni.Nampak menarik..
Jeruk mandai boleh disimpan lama.
PadamKulit cempedak fresh ini kena segera diolah. Memang ada beza rasa, dengan harumnya, dengan rasa manis semulajadinya.... wallaaaa Mama Cella mesti kena cuba ni.
resepi rare ni rugi xcuba goreng kulit cempedak aromaya semerbak menyelerakan
BalasPadamYa, Kak PI. Aromanya semerbak.
PadamHari itu, ada orang tak dikenali sedekah tempe.. Bila tengok sambal goreng kulit cempedak Kak Amie, teringat pulak tempe orang bagi tu.
BalasPadamKak Amie, sy banjar 😆
Hahahaaaa.... sibuk cerita pasal orang Banjar, rupanya SK pun orang Banjar hehehee.
Padamelok terletak lauk2 nya
BalasPadamLauk-pauk kampung Syaz.
Padamowh..baru tahu..biasa kulit timun je masak..menarik
BalasPadamMacam-macam bahan boleh diolah jadi menu ada kan.
PadamSA x pernah makan dan x tau apa rasanya tapi pernah terbaca kat banyak blog yang share pasal kulit cempedak ni..dijeruk dan boleh disimpan bertahun lamanya...menarik untuk di cuba...
BalasPadamYa, boleh dijeruk untuk dijadikan stok. Kami suka masak terus. Ada aromanya yang tersendiri.
Padamfamili jawa segamat belum pernah buat sambal goreng kulit cempedak ni
BalasPadammenarik jg, masakan kulit cempedak..teringin nak rasa..
BalasPadamMenariknya kulit cempedak dijadikan ramuan untuk sambal goreng!
BalasPadambanyak kegunaan sambal tomato tu ya kak amie.
BalasPadamxtau pulak kulit cempedak bleh dimasak jgk..