Hari ini Amie masak loho', sejenis masakan ikan dalam kalangan masyarakat Bajau. Dalam bahasa kita, lebih dikenali sebagai singgang. Lebih kurang begitulah. Biasanya kita makan dengan nasi, tetapi loho' dimakan bersama putu, tompek atau tinompek iaitu makanan tradisi masyarakat Bajau yang diperbuat daripada ubi. Untuk melengkapkan menu loho' ini, perlu disediakan pencecahnya iaitu cili padi dengan jus limau kasturi.
Resipi loho' ini Amie pernah kongsikan di sini: LOHO'
Banyak jenis ikan boleh diolah menjadi loho' termasuk ikan putih, kerapu. merah, belais dan sebagainya. Sewaktu Amie bermalam di Pulau Bum-Bum suatu ketika dahulu memang tak sabar nak makan loho'. Awal pagi hari, tuan rumah sudah rebus ikan segar. Apabila mendidih, aroma serai dan halia bersatu bersama ikan segar semerbak menyambut kedatangan pagi! Kami makan dengan putu, cecah cili padi picit perah jus limau kasturi!
|
Loho'. |
Hidangan tengahari Jumaat:Kita lihat resipinya di bawah ini. Walaupun seakan sama dengan masakan singgang, tetapi ikutkan tradisinya loho' dimakan bersama putu, ompek atau tinompek bersama cili padi picit tambah jus limau kasturi. Tidak menjadi kesalahan makan loho' dengan nasi.
Amie sangat berterima kasih kepada kawan-kawan yang sudi berkongsi resepi tradisi mereka.
Bahan-bahan:- 1 ekor ikan batu @ kutambak @ temparing - bersihkan dan potong 2
- 2 batang serai - diketuk
- 2 cm halia - ketuk
- 1/2 labu bawang besar - hiris kasar
- 2 biji tomato - belah 2
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- asam jawa / asam keping - optional
- 600ml air
- garam / perasa pilihan
Cara:- Didihkan air di dalam periuk. Masukkan halia, serai, bawang besar dan serbuk kunyit. Biarkan seketika.
- Masukkan ikan batu @ kutambak @ temparing dan masak sehingga ikan menjadi lembut.
- Tambahkan tomato dan biarkan seketika.
- Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
|
Bamban @ bianbam. |
Yang berbungkus dalam daun pisang di hadapan putu ini ialah bamban atau bianbam yang juga diperbuat daripada ubi kayu. Ada kalanya bianbam dibungkus dengan daun kelapa. Cara makannya juga sama seperti makan putu atau tompek.
|
Tompek @ tinompek. |
Dan yang ini ialah tompek atau tinompek. Juga diperbuat daripada ubi kayu. Bezanya dengan putu hanyalah cara memasaknya. Putu dimasak cara kukus tetapi tompek dimasak cara goreng tanpa minyak.
Betul, tidak salah loho' makan dengan nasi.
BalasPadamSedap!
Padamunique sgt makanan ni. kalau jumpa sure nak cuba.
BalasPadamMelihat rupa masakan tu memang sebijik masak singgang. Ah, sy membayangkan ia banjir dalam pinggan nasi sy 😜
BalasPadamMacam-macam nama lauk/masakan yang saya tak tahu.. Hehe
BalasPadamAkak tertarik dgn putu yg berbalut daun tu..nampak unik dan sedap
BalasPadamBanyaknya belajar nama menu dan perkataan baru harini. Terima kasih kak Amie kongsikan menu menu rare. Ini kalau jawap soalan exam padankan gambar dengan nama menu memang failed ni. ��
BalasPadamMASAKAN TRADISI YG SEDAP SIMPLE TAPI KENA RAJIN MENGOLAHNYA KAN
BalasPadamNampak sedap makan dengan tompek. Baru tahu hari ni makanan tradisi ni.
BalasPadamUnik nama & makanan suku kaum kat sana...
BalasPadamTerliue putu & tompek makan dengan ikan tongkol bakar & anggur laut..tapi jauh naw..hihihi
Bianbam tu macam lamban jugak ke cikgu?
Unik nama Loho tu kak...rupanya sama dengan masakan singgang..SA suka masak macam ni..sihat dan segar je badan lepas makan tu
BalasPadamKacang Buncis Tumis dengan Capsicum & Udang tu yang nampak paling menyelerakan bg saya
BalasPadamloho tu sama mcm singgang rupanya. unik sgt..
BalasPadam