Setiap kali terpandang buah nangka di pasar, rasa ingin beli dan masak dengan daging. Amie pernah terlihat menu daging dimasak bersama hirisan nangka, tetapi hanya sekali pandang sahaja ketika lalu lalang di laman FB. Amie cuba cari tetapi tidak jumpa. Masakan itu bukan dari negara kita. Rasanya dari negara China. Apa yang Amie ingat, daging lembu dihiris tipis kemudian ditumis menggunakan api yang besar. Selepas itu dimasukkan hirisan nangka. Rasanya mereka makan begitu sahaja tanpa nasi!
Akhirnya Amie ajak Encik Suami beli nangka madu dan daging lembu segar. Tak sabar rasanya untuk cuba resipi yang sudah berbulan-bulan lamanya Amie idamkan!
Seperti biasa, memang kena pandai-pandailah agak apa bahan yang digunakan dalam masakan. Nanti Amie kongsikan resipinya di bawah ini. Daging Goreng Dengan Nangka ini sedap diratah begitu saja!
Daging Goreng Dengan Nangka |
Bahan-bahan:
- 300 gram daging mebu segar - hiris tipis
- 5 ulas nangka madu - hiris
- 1 labu bawang besr - mayang kasar
- 3 ulas bawang putih - pecahkan / cincang
- 2 cm halia muda - hiris seperti batang mancis
- 1 sudu kecil lada putih - tumbuk
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap lemak manis
- garam / gula / perasa pilihan jika perlu
- 4 sudu besar minyak
- Panaskan minyak dengan api besar.
- Masukkan bawang putih dan halia.
- Kemudian masukkan daging dan goreng kacau.
- Setelah daging berubah warna, masukkan hirisan buah nangka, diikuti dengan bawang besar, sos tiram dan kicap lemak manis.
- Gaul rata. Jika tidak cukup rasa, boleh tambahkan perasa pilihan seperti garam dan lain-lain.
- Akhir sekali taburkan lada putih tumbuk.
- Gaul dua tiga kali, dan padamkan api dapur.
Daging Goreng Dengan Nangka |
sedap nampaknya tu, kombinasi rasa manis nangka.
BalasPadamSedapnyaa. Lain dari yg lain. Nyum nyum.. telan air liur je lah.
BalasPadamBoleh masuk list ni... takut beli nangka habis makan macam tu je.
BalasPadamsedapnya lahai kak amie..menyelerakan semua menu kak amie ni :)
BalasPadamIngatkan nangka muda,rupanya nangka masak..Unik masakan ni..Kalau ingat boleh cuba ni,nampak sedap
BalasPadamNampak sedap kak..
BalasPadamArwah masak kari nangka dulu. Sedap rasa dia jadi mcm daging
Baru beli nangka madu...entah-entah dah habis sebelum sempat masak jadi lauk..hehehehe Nampak macam sedap je.
BalasPadamPagi2 dah menggoda dengan menu ciptaan baru.. kalau meratah, kena banyak tu baru puas, Kak Amie
BalasPadamwahhhh nampak menarik nih kak, mesti sedap sebab nangka tu dah manis di campur dengan daging pulak...
BalasPadamterliur mandang hidangan amie
BalasPadamLain dari yang lain. Biasa nampak sayur nangka je. Sedap juga ye digoreng bersama daging. Terasa manis karamel tu bila digoreng.
BalasPadamBagus lah kak amie rajin mencuba.....bestnya...tapi tu la...SA plak x leh makan nangka...maybe bleh cuba campur bahan lain...
BalasPadamsedapnyaa.. xtau pula nangka boleh dimasak dengan daging..
BalasPadamdaging goreng mmg fav..sedapnya tgk nangka tu
BalasPadamDaging hiris itu macam cara masakan Cina. Unik dipadu dengan hirisan nangka.
BalasPadamtak pernah terfikir gabungan nangka dan daging lembu. nampak sedap. tak sangka orang China bubuh nangka dalam masakan
BalasPadam