Sewaktu belek-belek gambar di HP untuk dipadam, terpandang gambar-gambar sewaktu kami makan-makan di kampung Encik Suami sempena Aidil Adha yang lalu.
Biras Amie masak Coto Makassar tetapi ditambah pula dengan bahan-bahan soto ayam seperti pergedil kentang. Katanya, biarlah ikut suka nak campur makan yang mana. Yang pasti, kuahnya adalah kuah Coto Makassar!
Biras kita keturunan Bugis. Kita pula keturunan Jawa. Apabila bahan Coto Makassar (Bugis) dicampur dengan bahan Soto Ayam (Jawa), apa hasil kejadiannya?
Jom lihat dalam semangkuk Coto vs Soto!
Coto & Soto. |
Sedap sangat makan Coto vs Soto hasil air tangan biras kita. Kalaulah ada di depan mata sekarang ini, agaknya dua mangkuk habis kita makan! |
tengok gambar pun dah sedap ni..
BalasPadamGabungan rasa sedap antara coto dan soto jadi kacukan.
BalasPadamSedap ni makan berulang2
BalasPadamSeronok kan bila dpt berkumpul mcm tu..biras,ipar duai..masing2 masak ikut style masing2
BalasPadamwahduh ketupat pulut inti kacang tunggak...emm kacang tolo sama tak...rindunya dah 2 tahun tak buat sebab tak balik kg....huhu soto dgn coto emmm mngences lah petang2 ni dah le lauk macam lauk hari raya.
BalasPadamFuhh..mantap betul gabungan coto dan soto. Nampak sedap betul tu Kak Amie. Kuah pekat dan rencahnya banyak.
BalasPadamSalah satu menu yang nak sangat rasa tapi belum terbuat...Huhuhu
BalasPadamdarimanapun asalnya yang jelas ini favorit mbul sekali kak amie...dimakan bareng buras dan kuah kental ada sensasi kacang uh....mantabbb
BalasPadamSedapnya soto.. lama xmakan.fav nina ni
BalasPadamNama nak sama, bahan lain-lain, sedap nampak.. Meriah hidangannya..
BalasPadamMemang nampak sedap
BalasPadamSedapnya Soto... Hari ni pertama kali Naniey dengar dan tau tentang COTO.
BalasPadampernah mkn coto sekali, tp kurang minat sbb pekat betul kuah dia.
BalasPadamNampak sedap..nak cuba makan nanti bila travel nanti
BalasPadamTak kesah la coto ke soto, yg pasti keduanya mesti sedap. Cume coto x pernah rasa lgi..
BalasPadam